Dişbudak (Fraxinus excelsior L. ) yapraklarının ağır metal kirlenmesinde biyolojik indikatör olarak kullanılması
The Leaves of weeping ash (Fraxinus excelsior L. ) as a possible biological indicator of heavy metal pollution
- Tez No: 138934
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET AKSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Kayseri, Ağır Metal, Biyolojik indikatör, Kayseri, Heavy Metal, Biological indicator
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Ill DİŞBUDAK (FRAXINUS EXCELSIOR L.) YAPRAKLARININ AĞIR METAL KİRLENMESİNDE BİYOLOJİK İNDİKATÖR OLARAK KULLANILMASI ÖZET Dişbudak (Fraxinus excelsior ) bitkisi yapraklarının Kayseri ve civarında ağır metal kirlenmesinde biyolojik indikatör olarak kullanılması araştırıldı. F. excelsior bitkisinin yıkanmış ve yıkanmamış yaprak ve bu bitkinin yetiştiği toprak örneklerinde Pb, Cd, Zn, Cr, Cu, Fe, Mn ve Ni konsantrasyonları ölçüldü. Yıkanmış ve yıkanmamış bitki örneklerinde ağır metal bakımından farklar gözlendi. Genelde toprak örneklerinde ağır metal miktarı arttıkça bitki yapraklarında da ağır metal miktarının arttığı bulunmuştur. Bu araştırma ile F. excelsior bitkisi yapraklarının ağır metal kirlenmesi araştırmasında biyolojik indikatör olarak kullanılması uygun bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
IV THE LEAVES OF WEEPING ASH (F. EXCELSIOR L.) AS A POSSIPLE BIOLOGICAL INDICATOR OF HEAVY METAL POLLUTION ABSTRACT The leaves of weeping ash (JFraxinus excelsior L.) has been searched to be used as biological indicator for heavy metal pollution in Kayseri and it's environment. Concentration of Pb, Cd, Zn, Cr, Cu, Fe, Mn and Ni have been measured before and after washing of F. excelsior leaves and also the soil where this plant grows. Differences between the unwashed and washed samples varied according to the pollution levels. Significant correlations were obtained between the heavy metal concentrations in surface soil and washed leaf samples. At the end of the research the leaves of F. excelsior was found to be a useful biological indicator of heavy metal pollution investigated.