BSD tornalamada kesme kuvveti esaslı işleme hatasının incelenmesi ve bilgisayar desteğiyle düzeltilmesi
Investigation and computer aided compensation of cutting force induced machining errors in CNC turning operations
  1. Tez No: 138935
  2. Yazar: EYÜP SABRİ TOPAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CAN ÇOĞUN, YRD. DOÇ. DR. DURMUŞ ODABAŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Tornalama işlemi, çap hatası, kesme kuvvetleri, Bilgisayar destekli imalat, Turning operation, diametral error, cutting forces, computer aided manufacturing
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Ill BSD TORNALAMADA KESME KUVVETİ ESASLI İŞLEME HATASININ İNCELENMESİ VE BİLGİSAYAR DESTEĞİYLE DÜZELTİLMESİ ÖZET Bu çalışmada BSD tornalama işleminde kesme kuvvetleri etkisiyle iş parçası çapında oluşan hatanın incelenmesi ve düzeltilmesi hedeflenmiştir. Bu kapsamda gerinim ölçer (strain gauge) esaslı bir kuvvet dinamometresi tasarlanıp imal edilmiş ve standart deney numuneleri için farklı işleme koşullarında kesme kuvvetleri ölçülerek bilgisayar ortamında kaydedilmiştir. Kesme kuvvetlerinin ve işlemeyle ilgili parametrelerin (kesme hızı, ilerleme hızı, paso derinliği, aynaya uzaklık, iş parçası çapı) boyutsal çap hatasıyla olan ilişkileri deneysel olarak elde edilmiş ve kuvvet fonksiyonları ile ifade edilmiştir. Çap hatasının düzeltilebilmesi için hata yörüngesine simetrik bir takım yörüngesinin bilgisayar yardımıyla tanımlanmasına dayanan bir düzeltme yöntemi geliştirilmiştir. İlk planda düz silindirik form için düzeltme yöntemi geliştirilmiş, daha sonra geliştirilen yöntem kademeli, konik ve karmaşık iş parçası geometrilerine uyarlanmıştır. Yöntemin başarısı istatistiksel yöntemlerle değerlendirilmiştir. Geliştirilen yöntemle kesme kuvvetlerinden kaynaklanan iş parçası boyutsal çap hatası yaklaşık %90 oranında azaltılmıştır.
Özet (Çeviri)
IV INVESTIGATION AND COMPUTER AIDED COMPENSATION OF CUTTING FORCE INDUCED MACHINING ERRORS IN CNC TURNING OPERATIONS ABSTRACT The aim of this study is to investigate and compensate the cutting force induced dimensional workpiece errors in CNC turning operations. In realising this, a strain- gauge based cutting force dynamometer is designed and constructed and the cutting forces are measured and recorded by computer for standard specimens under various machining conditions. Relations between the diameter errors and cutting forces and machining parameters (cutting speed, dept of cut, feed rate, distance from chuck, workpiece diameter) are established experimentally and expressed in forn of power functions. A compensation method based on computer aided generation of an alternative tool path that is symmetrically inversed to error characteristics is developed. The compensation method is first applied to unidiameter cylindirical form and then adopted to shouldered, tapered and complicated cylindirical workpieces. The validity of the compensation method is examined by statistical methods. The developed approach reduced the cutting force induced workpiece diameter error by 90%.