Parmak izi tanıma ve akıllı kart tabanlı endüstriyel uygulamalar
Fingerprint recognition and smart card based industrial applications
  1. Tez No: 138952
  2. Yazar: MAKBULE KARAKÜLAH
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA DANACI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Parmak İzi, Akıllı Kartlar, Kampus Akıllı Kart Projesi, Fingerprint, Smart Cards, Campus Smart Card Project
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Ill PARMAK IZI TANIMA VE AKILLI KART TABANLI ENDÜSTRİYEL UYGULAMALAR ÖZET Son yıllarda biyometrik sistemler, akıllı kartlar ile çift güvenlik sağlaması sebebiyle birlikte kullanılmaktadır. Bu çalışmada parmak izi bilgilerinin akıllı kartlara gömülmesi ve parmak izli akıllı kartlarla endüstriyel uygulamalar geliştirilmesi amaçlanmıştır. Biyometrik parmak izi tanıma sistemi için öncelikle parmak izi görüntüsü alınıp, ön işlemlerden geçirilerek öznitelik noktaların yerleri ve tipleri elde edilmiştir. Kişiye özgü bu parmak izi bilgilerin akıllı kartlarla birlikte kullanımı ve avantajlarından bahsedilmiştir. Kart okuyucu ve yazıcılarla veri okuma ve yazma işlemleri yapılmıştır. Parmak izli akıllı kart geliştirme kitli cihazlar kullanılarak (Biomause, Biosim) biyometrik parmak izi bilgileri ve kimlik bilgileri akıllı kartlara başarıyla yazılmış, böylece kimliklendirme işlemi yapılmıştır. Bu cihazlarla Kapı Giriş Kontrol (ses ve ışıklı), Personel Devam Kontrol, Yemekhane vb. gibi uygulama projeleri başarıyla gerçekleştirilmiştir. Bölüm 1' de Biyometrik sistemler, Bölüm 2' de Parmak izi hakkında bilgiler verilmiştir. Ayrıca Otomatik Parmak İzi Doğrulama Sistemi (AFAS) ve Otomatik Parmak İzi Kimliklendirme Sistemi (AFIS) 'nin blok diyagramı ve kısa bilgiler verilmiştir. Bölüm 3' de Öznitelik esaslı parmak izi özellik çıkarma aşamaları ve literatürde yapılan parmak izi tanıma çalışmaları verilmiştir. Bölüm 4' de Akıllı kartlar hakkında bilgi verilip Kampus kart projesinin üniversitelerde uygulanışı ve avantajları verilmiştir. Bölüm 5' de Parmak izi ve Akıllı kartların tercih edilme nedenleri ve birlikte çalışma prensibi anlatılmıştır. Yapılan uygulamalar da bu bölümde verilmiştir. Son bölümde ise yapılan tez çalışması değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
IV FINGERPRINT RECOGNITION AND SMART CARD BASED INDUSTRIAL APPLICATIONS ABSTRACT During the last years, the authors are trying to integrate biometrics, inside a smart card for double security. In this study, it was aimed to embed fingerprint information inside smart cards and to develop industrial application with fingerprint embedded smart cards. For this aim the first step, as in every biometric system is to obtain an image of the user's fingerprint. After that, preprocessing algorithms were applied to obtain the location and type of all minutiae. These minutiae which are used with smart cards were researched. Smart card readers /writers were used for data writing and reading. The fingerprint minutiae and personal identity information were written on smart cards successfully using development kits (Biomause, Biosim) and so were identified. Besides, Door Entry Control, Personnel Continuation Control, Refectory programs with the kits were realized, successfully. In the chapter 1 and the chapter 2, general information about Biometric systems and fingerprint was explained. Also, block diagram and information of Automatic Fingeiprint Authentication System (AFAS) and Automatic Fingerprint Identification System (AFIS) were given. In the chapter 3, minutiae based fingerprint features detection phases and applications in literature were given. In the chapter 4, information about smart cards was given. Campus Card Project and its advantages were suggested to universities. In the chapter 5, the reasons for preference of fingerprint and smart card and the working steps of system were cited. In this chapter applications were also explained. In the last chapter the evaluation of this thesis was done.