Fonksiyonel furandion sistemlerinin çeşitli amidin ve açil hidrazit türevleriyle reaksiyonları: Deneysel veriler ve semiempirik hesaplamalar
The Reactions of functional furandione systems with various amidine and acyl hydrazide derivatives: experimental data and semiempirical calculations
- Tez No: 138951
- Danışmanlar: PROF. DR. YUNUS AKÇAMUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: hidrazit, semiempirik PM3, piridazin, triazin, hydrazides, semiempirical PM3, pyridazine, triazine
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
II FONKSİYONEL FURANDİON SİSTEMLERİNİN ÇEŞİTLİ AMİDİN VE ACİL HİDRAZİT TÜREVLERİYLE REAKSİYONLARI: DENEYSEL VERİLER VE SEMİEMPİRİK HESAPLAMALAR ÖZET 4-Benzoil-5-fenil-2,3-fiırandion (1) ve 4-p-metoksibenzoil-5-p~metoksifenil-2,3- furandion (2) bileşikleri ile çeşitli imidoester, amidin ve acil hidrazit türevlerinin reaksiyonları çalışılmıştır. Bu çalışmalar sonucunda, imidoester ve amidin türevleriyle her iki furandion sisteminin reaksiyonlarından ürün olarak, bu furandion yapılarının dimerleşme ürünleri elde edilmiştir. Hidrazit türevleriyle yapılan reaksiyonlarda ise, yeni piridazinon sistemleri elde edilmiştir (DU-1, DU-2, DU-3, DU-4, DU-5, DU-6, DU-7). DU-7 bileşiğinin yüksek sıcaklıkta kondenzasy onundan ise bir piridazino triazin olan DU-8 bileşiği elde edilmiştir. Bu bileşiklerin çeşitli elektronik özellikleri ve bağ uzunluğu, bağ açısı, torsiyon açısı, atom yükü gibi parameteleri semiempirik PM3 yöntemi ile hesaplanmıştır. Model olarak belirlenen bir furandion bileşiği (Rl) ile formik hidrazit (R2) için reaksiyon mekanizmasının belirlenebilmesi için bu bileşiklerin ve reaksiyon mekanizması boyunca ortaya çıkan geçiş hallerinin ve ara ürünlerin elektronik özellikleri, bağ uzunlukları, bağ açıları, torsiyon açıları, atom yükleri ve sanal frekans değerleri semiempirik PM3 yöntemi ile hesaplandı. Bu hesaplamalarla belirlenen reaksiyon mekanizmasına göre, reaksiyon 4 aşamalı olup, (R2) bileşiğinin (Rl) bileşiğine atağıyla, dörtlü geçiş hali üzerinden (TSİ), zwitter iyon (INI) oluşmuş, sonrasında ikinci bir geçiş hali (TS2) üzerinden halka açılması meydana gelmiş (IN2), yine bir dörtlü geçiş hali üzerinden (TS3), diol ara ürünü elde edilmiştir (IN3). En son olarak ta (IN3) yapısından bir mol su ayrılmasıyla, TS4 üzerinden P bileşiği meydana gelmiştir.
Özet (Çeviri)
THE REACTIONS OF FUNCTIONAL FURANDION SYSTEMS WITH VARIOUS AMIDINE AND ACYL HYDRAZIDE DERIVATIVES: EXPERIMENTAL DATA AND SEMIEMPIRICAL CALCULATONS SUMMARY In this present study, the reactions of 4-Benzoyl-5-phenyl-2,3 -furandion (1) ve 4-p- metoxybenzoyl-5-p-metoxiphenyl-2,3 -furandion (2) with various inddoesters, amidines and acyl hydrazides are studied. As a result of this studies; from the reactions of the two furandion systems with imidoesters and amidines, the dimerization product of the two furandion compounds are obtained. However, from the reactions with hydrazides, novel pyridazinon systems are obtained (DU-1, DU-2, DU-3, DU-4, DU-5, DU-6, DU-7). DU-8 compound is obtained from the condensation of DU-7 at higher temparatures. The electronic properties and conformational parameters such as; bond lengths, bond angles, torsion angles and atom charges are. calculated with semiempirical PM3 method. In order to determine the reaction mechanism of the reaction of the model furandion (Rl) with formic hydrazide (R2), the electronic properties, conformational parameters and imaginary frequencies of the reactants transition states and intermediates are calculated using semiempirical PM3 method. According to the PM3 calculations for the reaction mechanism; the reaction posseses four steps. In the first step zwitter ion (INI) is obtained from the attack of (R2) to (Rl) via a four atom ring transition state(TSl), then, (IN2) is obtained from the furandion ring opening, via the second transition state (TS2), the diol intermediate (IN3) is obtained via the third four atom transition state (TS3). The product (P), a piridazino triazin derivative, is obtained lastly, from (IN3) via (TS4), by the elimination of one molecule water.