Co(II), Ni(II), Cu(II) iyonlarının fenilglioksim türevi ligandlarla yapmış oldukları komplekslerin sentezlenmesi ve karakterize edilmesi
The Synthesis and characterization of Co(II), Ni(II), Cu(II) ions with members of phenylglyoxime ligands
- Tez No: 138972
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ORHAN TÜRKOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: kompleks bilşekler, Ligand, N-etilamino fenilglioksim, N'etilendiamindifenilglioksim, Co(II), Ni(II), Cu(II) iyonları, Complex Compounds, Ligand, N'-ethlyendiaminodiphenylglyoxime, N- ethylaminophenylglyoxime, Co(II), Ni(II), Cu(II) ions
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
IV Co(II), Ni(II), Cu(II) İYONLARININ FENİLGLİOKSİM TÜREVİ LİGANDLARLA YAPMIŞ OLDUKLARI KOMPLEKSLERİN SENTEZLENMESİ VE KAREKTERİZE EDİLMESİ ÖZET Bu çalışmada vic-dioksim Iigand grubundan olan N,N'-etilendiamindifenilglioksim ligandlan (Lı, dört dişli Iigand) ve N-etilamino fenilglioksim (Lu, iki dişli Iigand) ile bu ligandlarla, Ni(II), Cu(II) ve Co(II)' nin kompleks bileşikleri sentez edildi. Elementel, AAS ve SEM mikroprob analizleri ligantların metal iyonlarıyla (M=Cu2+, Ni2+,H2Û veya Co2+, H2O) reaksiyona girerek MLı ve M(Ln)2 formülüne sahip şelat komplekslerini oluşturduğunu göstermektedir. I.R. spektral ve magnetik moment ölçümlerine göre Cu(II) bileşikleri için kare düzlem geometrinin, Ni(II) ve Co(II) kompleksleri içinde yapının söz konusu olduğu anlaşılmaktadır. Bu bileşiklerden Co(II) ve Ni(II) iyonlarının koordinasyon sayısı 6, fakat Cu(II) iyonunki ise 4' dür. Önerilen bu yapılardan Co2+ ve Ni2+ komplekslerinde aksiyal pozisyonlarında iki tane fazladan su molekülü mevcuttur. Bu kompleksler suda ve etanol, metanol, aseton, kloroform ve benzen gibi birçok yaygın organik çözücüde çözünmezler, fakat DMF ve DMSO'da ise tamamen çözünürler. Bu komplekslerin açık atmosferde kararlı amorf katılar olduğu belirlenmiştir. Cu2+ kompleksleri 210 °C civarında erirken, Co2+ ve Ni2+ kompleksleri 300-400 °C sıcaklık aralığında erirler.
Özet (Çeviri)
THE SYNTHESIS AND CHARACTERIZATION OF Co(II), Ni(II), Cu(II), IONS WITH MEMBERS OF PHENYLGLYOXIME LIGANDS ABSTRACT We have, in this study, prepared N,N'-ethlyendiaminodiphenylglyoxime (Li, fourdentate ligand) and N-ethylaminophenylglyoxime (Ln, bidentate ligand), members of v/c-dioximes ligand family and their Ni(II), Cu(II) and Co(II) organometallic compounds. Elemental, AAS and SEM microprobe analysis data showed that the ligands reacts with metal ions (M=Cu2+, Ni2+.H20 or Co2+.2H20) producing chalet complexes in MLi and M(Ln)2 formulations. According to the I.R. spectral and magnetic moment measurements, a square planer geometry for Cu(II) compounds and octahedral structure for Ni(II) and Co(II) complexes were proposed. In these compunds, both Co(II), and Ni(II) ions have coordination number 6, but Cu(II) has 4. On the 7-4- 9-4- suggested structures, the Co and Ni complexes have two additional water molecules coordinated at the axial positions. These complexes are insoluble in water and most common organic solvents such as ethanol, methanol, acetone, chloroform and benzene, and they are poorly soluble in DMF and DMSO. We also determined that the complexes are air stable amorphous solids. The Co2+ and Ni2+ complexes melt/decompose in the temperature range 300-400 °C while the Cu2+ complexes melt at around 210 °C.