Ni(II), Co(II) ve Cu(II) iyonlarının yeni tiyoüre türevleri ile şelat bileşiklerinin sentezi ve incelenmesi
Synthesis and investigation of the novel thiourea derivatives and their chelating compounds with Ni(II), Co(II) and Cu(II) ions
  1. Tez No: 128994
  2. Yazar: GÜN POLAT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEVZAT KÜLCÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Tiyoüre, sentez, X-ışınları yapısı, benzoiltiyoüre kompleksleri XS8SOA, Thioureas, synthesis, x-ray structure, benzoylthiourea complexes 11
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu çalışmada, A^İV-dipropüVAT -(2-klorobenzoil)tiyoüre (L*H) ve İ^JV-difenil- İV'-(2-klorotenzoü)tiyoüre (L2H) iigantlannı literatürlerde belirtilen“İek (kanla metoduna' 'göre sentezlenmiştir. Bu ligandların etanoldeki çözeltileri Ni(II), Cu0I) ve Co(IH) klorürlerin etanoldeki çözeltileri ile metal şelat oluşturmak üzere tepkhilmiştir. Sentezlenen şelatlar saf etanolde ya da diklormetan/etanol karışımında yeniden kristallendirilerek saflaştırılmıştır. Saflaştırılan ligandların ve metal selatîannın molekül yapıları; elementel analiz, FT-IR spektroskopisi, XH-NMR spektroskopisi, UV-vis spektroskopisi, magnetik süsseptibilite ölçümleriyle, kütle spektroskopisi yöntemleriyle aydınlatılmıştır. Bunların yanı sıra J^#-dipropil-jV -(2-klorobenzoil) tiyoüre (L'H), biKİViJV^propü-iV'^-klorobenzoil) tiyoüreato) bakaÇS) (C\x(V)2), J^difenil-tf'- (2-klorobenzoü)tiyoüre (L2H) ve bis(Jv;^^ifenil-Jv',-2-ktoroberızoi^iyoüreato) nikel (II) (Ni(L2)2) büeşiklerinin yapıları, x-ışınlan tek kristal difraksiyon tekniği ile de aydınlatılmıştır. Bir merkezi atoma S ve O atomları üzerinden iki ligand molekülünün bağlandığı tespit edilmiştir. X-ışınlan yapı analizi sonucunda sentezlenen NiLj ve CıuVnin bozulmuş tetrahedraL, C0L3 kompleksinin ise bozulmuş oktahedral yapıda olduğu tespit edilmiştir. L!H ligandının ve CoQL*^ kompleksinin termal davranışları, DTA/TG cihazı ile incelenmiş ve bunların bozunma tepkimelerine ait kinetik parametreleri TG eğrileri esas alınarak ”Termal Ver. 1.00" software bilgisayar programı ile hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study j¥,JV-dq>ropyl-JV'-(2-chlorobesnzoyl)thioıır^ (LJH) and N,N- dçhenyl-iV '-(2-chlorobenzoil)thiourea (L2H) ligands were synthesized according to the“ one drop method”. The solutions of Cu(II), Ni(II) and CoQR) chlorides in ethanole were prepared and were reacted with the solution of ligand which was prepared in ethanol in order to give metal complexes. The solid product was filtered and recrystallized from ethanole or ethanole/ diklormetane mixture(l :1). A novel series of thiourea and their Ni, Co and Cu metal complexes have been characterised by elementel analysis, IR spectroscopy, 'H-NMR spectroscopy, mass spectrometry. The crystall and molecular structure of N,N~âiptopyl-N'~(2- chlorobenzoyl)thiourea (VH), J^JV-dçhenyl-JV^-chlorobenzoil^ourea (L2H), bis(Ar,j¥-dipropyl-JVH2^Uororjenzoü)tMoureato) cupper (II) (Cu(L!)2) and bis(A^İV^phenyl-JV^2^Worobenzoü)thioureato) nickel (II) (NiO-2^) complex has been determined in a single-crystal x-ray diffraction study. All of the complexes, centre atoms are in four coordination geometry contributed by two S and two O atoms. The ligand coordinates to Ni(II) and Cu(II) in a bidentate manner yielding essentially neutral complexes of the type cw-fMLa]. Single crystal x-ray diffraction analysis show a distorted tetrahedral coordination in NİL2 and CuL2 complexes and distorted octahedral coordination in CoLacomplex. The decomposition reactions of the L'H ligand and Co(L')3 complexes were investigated by DTA/TG diffraction methods. The kinetic parameters of the first step of the thermal decompositions of the complexes were calculed by taking the data of TG curve and using software program of Thermal Version 1.00".