Kardiyak elektrofizyolojik çalışmalar için PC tabanlı stimulatör tasarımı
A Design for PC based stimulator for cardiac electrophysiology studies
- Tez No: 138974
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SADIK KARA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kalp stimulatörü, Kalp içi elektrokardiyogram, Yüzey EKG, Kardiyak elektrofızyoloji teknikleri, Kalp katerizasyonu, Heart stimulator, Intracardiac electrocardiogram, Surface EKG, Cardiac electrophysiology techniques, Heart catherization
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
HI KARDIYAK ELEKTROFİZYOLOJİK ÇALIŞMALAR IÇIN PC TABANLI STIMULATOR TASARIMI ÖZET Bu çalışmada, kalp katerizasyonu laboratuarında kullanılmak üzere, kalp uyarıcı çok kanallı bir stimulator cihazı ile birlikte vücut yüzey elektrokardiyogramı ve kalbin farklı bölgelerinden alınan kalp içi elektrokardiyogramlan, kalp katerizasyonu anında eşzamanlı olarak bilgisayarda görüntüleyebilen, kaydedebilen ve üzerinde sinyal işleme metotları uygulanmasına imkan sağlayan bir sistem geliştirilmiştir. Gerçekleştirilen stimulator cihazı, 2uA, 4uA, 6uA, 8jj.A'lik akımlar üretebilen, periyotları ms'ler mertebesinde ayarlanabilen 4 devreden oluşmaktadır. Uygulama esnasında kalbin farklı bölgelerine 4 adet kateter yerleştirilmektedir. Kalbin hangi bölgesinin uyarılması isteniyorsa o bölgeye yerleştirilmiş olan kateter ve kateterin kalp içine giren elektrot çiftleri de yine kullanıcı tarafından bilgisayar aracılığıyla seçilmektedir. Kalp içi elektrokardiyogram kayıtlarının en iyi şekilde alınabilmesi için kateter ucunda farklı kombinasyonlarda bulunan elektrot çiftleri operatör tarafından klavye aracılığı ile seçilmektedir. Vücut yüzey elektrokardiyogramı ise uygun EKG elektrotları ile Di derivasyonu şeklinde alınmaktadır. 3'ü kalp içi elektrokardiogramı, l'i yüzey EKG' si olmak üzere 4 ayrı kanaldan alınan küçük genlikli elektriksel işaretler, kuvvetlendirme katında ayrı ayrı enstrümantasyon kuvvetlendirici devrelerine girerek genlikleri uygun seviyelere yükseltilmektedir. Gürültüleri yok etmek için sinyaller, filtre devrelerinden geçirilerek süzülmektedir. Hazırlanan arabirim kartı üzerinde, 5 ayrı kanalın her birini bilgisayar kontrollü olarak seçen bir çoğullayıcı ve sinyalleri sayısala çeviren 10 bit'lik bir Analog Dijital Çevirici bulunmaktadır. Elde edilen sayısal işaretler seri haberleşme portundan PC'ye aktarılmaktadır. Delphi programlama dilinde hazırlanan bir yazılım ile, stimulator cihazından kalbe uygulanan elektriksel işaretin grafiği, vücut yüzey elektrokardiyogramı ve kalp içi elektrokardiyogramlarm grafiklerinin eşzamanlı olarak bilgisayarda görüntülenmesineIV imkan sağlanmaktadır. Böylece kalp katerizasyonu anında bilgisayara çizdirilen bu eşzamanlı grafikler yardımıyla, eş zamanlı olarak hastanın kalp fonksiyonları hakkında yorum yapılabilmektedir.
Özet (Çeviri)
A DESIGN FOR PC BASED STIMULATOR FOR CARDIAC ELECTROPHYSIOLOGY STUDIES ABSTRACT In this study, a system was developed to be used in heart caterization laboratory which can synchronously scan and record body surface electrocardiogram and intracardiac electrocardiograms received from different parts of the heart with many channelled heart stimulator during heart caterization and on which signal processing methods can be applied. The stimulator realized consists of 4 circuits, whose periods can be adjusted at ms levels, which can produce 2uA, 4uA, 6uA, 8jiA currents. During the application, 4 catheters are placed into different parts of the heart. Catheter is selected according to the part of the heart to be stimulated and electrod couples to be placed into heart are selected by the user through computer. In order to get intracardiac register in the best way, electrod couples which are at the ends of catheter in different combinations are selected by the operator through keyboard. Body surface electrocardiogram is taken by suitable EKG electrods in Dl derivation. Electrical signs with small amplitudes taken from 4 different channels, 3 intracardiac electrocardiogram and 1 surface EKG are elevated to the levels with suitable amplitudes by entering into instrumentation amplifying circuits seperately at amplifying level. In order to remove noises, signals are filtered through filtration circuits. On interface card prepared, there is a multiplier which selects each of five different channels computer controlled and a 10 bit Analog Digital Convenor which converts the signals to digital. Digital signals obtained are transferred from serial communication port to PC. Software programmed in Delphi programming language allows the graph of electrical signal applied from the stimulator to heart, body surface electrocardiogram and the graphs of intracardiac electrocardiograms to be synchronously scanned on computer. Thus, thanks to these synchronous graphs we make computers draw during heart catherization it is possible the comment synchronously about the situation of the patient.VI