Mikroşerit hatların ve ortak düzlemli dalga kılavuzlarının yapay sinir ağları ile modellenmesi
Modeling of microstrip lines and coplanar waveguides with artificial neural networks
- Tez No: 138975
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CELAL YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Mikroşerit hatlar, ortak düzlemli dalga kılavuzları, yapay sinir ağları, Microstrip lines, coplanar waveguides, artificial neural networks
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
IV MİKROŞERİT HATLARIN VE ORTAK DUZLEMLI DALGA KILAVUZLARININ YAPAY SİNİR AĞLARI İLE MODELLENMESİ ÖZET Bu tez çalışmasında, mikrodalga uygulamaları için önemli iletim ortamları olan mikroşerit hatlar ile ortak düzlemli dalga kılavuzlarının efektif dielektrik sabitleri ve karakteristik empedansları yapay sinir ağları (YSA) kullanılarak modellenmiştir. Elde edilen sonuçlar, literatürdeki deneysel, analitik ve bilgisayar destekli tasarım (CAD) modelleriyle uyum içerisinde olup yüksek doğrulukla yakınsamaktadır. Tez çalışması beş bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, mikrodalga frekanslarında kullanılan asılı ve ters mikroşerit hatların, farklı yapılardaki ortak düzlemli asimetrik dalga kılavuzlarının analizlerinde kullanılan klasik yöntemlere ve bu yapıların CAD modellerine ilişkin literatür taraması sunulmuş, YSA'ların elektromanyetik mühendisliğindeki uygulamaları gözden geçirilmiş ve tezin amacı ortaya konmuştur. İkinci bölümde, asılı (SM) ve ters (TM) mikroşerit hatların, asimetrik ortak düzlemli dalga kılavuzunun (ACPW), ortak düzlemli hattın (MCL), iletken tabanlı asimetrik ortak düzlemli dalga kılavuzu (CBACPW), üst korumalı asimetrik ortak düzlemli dalga kılavuzu (ACPWUS) ve iletken tabanlı üst korumalı asimetrik ortak düzlemli dalga kılavuzlarının (CBACPWUS) literatürde mevcut klasik yöntemlerle yapılan analizleri ve bu yapıların karakteristik parametreleri incelenmiştir. Üçüncü bölümde YSA yapıları, genel özellikleri ve bu çalışmada kullanılan öğrenme algoritmaları kısaca tanıtılmıştır. Dördüncü bölümde, tez çalışmasına konu olan SM ve İM hatların, MCL, ACPW, CBACPW, ACPWUS ve CBACPWUS 'lerin YSA kullanılarak nasıl modellendiği açıklanmıştır. Beşinci bölümde, tez çalışmasında elde edilen bulgular ve sonuçlar tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
V MODELING OF MICROSTRIP LINES AND COPLANAR WAVEGUIDES WITH ARTIFICIAL NEURAL NETWORKS ABSTRACT In this thesis, dielectric permittivity and characteristic impedance of microstrip lines and coplanar waveguides which are important transmission media for microwave applications have been modeled by using artificial neural networks (ANNs). Results obtained have good agreement with experimental, analytical, and computed (CAD) results in the literature and provide high accuracy. This work consists of five chapters. In the first chapter, the literature reviews on classical and CAD models used for analysis of suspended and inverted microstrip (SM and IM) lines and asymmetric coplanar waveguides in different structures have been given, ANN applications to electromagnetic engineering have been briefly reviewed, and the aim of the thesis has been introduced. In the second chapter, the SM and IM lines, asymmetric coplanar waveguide (ACPW), micro coplanar line (MCL), conductor backed asymmetric coplanar waveguide (CBACPW), asymmetric coplanar waveguide with upper shielding (ACPWUS) and conductor backed asymmetric coplanar waveguide with upper shielding (CB ACPWUS) are analysed for characteristic parameters by classical methods used in the literature. In the third chapter, the basic principles of ANN structures are introduced. The learning algorithms used in training the ANN in this work have been reviewed. In the fourth chapter, ANN models established for SM and DVI lines, MCL, ACPW, CBACPW, ACPWUS, and CBACPWUS have been given. Results obtained from this work have been presented and the work is then concluded in the last chapter.