İbradi (Antalya) yöresinin stratigrafisi ve paleontolojisi
The Stratigraphy and paleontology of İbradi (Antalya) region
  1. Tez No: 138977
  2. Yazar: ÖZLEM TOPRAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MAHMUT TUNÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Stratigrafi, paleontoloji, Akseki Tektonik Dilimi, Stratigraphy, Paleontology, Akseki tectonic belt
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
ÖZET İBRADİ (ANTALYA) YÖRESİNİN STRATİGRAFİSİ ve PALEONTOLOJİSİ Özlem TOPRAK Yüksek Lisans Tezi Cumhuriyet Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Jeoloji Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Mahmut TUNÇ Bu çalışmada, Antalya ili kuzeydoğusunda yeralan ve kuzeyde Beyşehir-Hoyran Napı, güneyde ise; Yelekdağ bindirmesi ile sınırlanan Akseki Tektonik Dilimi'nin içerisindeki oldukça kaim sedimanter istifin stratigrafisi ve detay paleontolojisi verilmeye çalışılmıştır. Jura-Eosen arasında kesiksiz bir istif sunan çalışma alanında Tersiyer yaşlı birimler ağırlıklı olmak üzere yapılan detay stratigrafik ve paleontolojik çalışmalar ile, çalışma alanının strtigrafisi ortaya çıkarmak ve bölge stratigrafisine katkı koymak amaçlanmıştır. Bölgede yeralan kayaçlar çoğunlukla kireçtaşlarından oluşmakta olup, Jura-Kretase yaşlı birimlerde yer yer boksit oluşumlarının varlığı, Tersiyerde ise bu kireçtaşlarına yer yer marn aratabakalarının eşlik ettiği gözlenmiştir. Birimlerin stratigrafik konumu da dikkate alınarak, yapılan detay paleontolojik tayinler yardımıyla, önceki çalışmalarda Üst Jura-Alt Kretase yaşı verilen Akkuyu Formasyonuna, kat düzeyinde Oksfordiyen-Berriyasiyen, Erken Eosen yaşı verilen Seyrandağı Kireçtaşına da, Santoniyen- Yipresiyen yaşı verilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE STRATIGRAPHY and PALEONTOLOGY of İBRADİ (ANTALYA) REGION MSc Thesis Özlem TOPRAK Cumhuriyet University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Geological Engineering Supervisor: Mahmut TUNÇ This study covers the determination of the stratigraphy and detailed paleontology of a very thick sediment sequence, located to the northeast of Antalya City. The sequence is situated within Akseki tectonic belt, which is restricted by Beyşehir-Hoyran nappe at the north and Yelekdag thrust at the south. The study area presents a continuous sequence from Jurassic to Eocene. The aim of the study, which is concentrated on Tertiary aged units is to expose the stratigraphical condition of the region and contribute to the stratigraphy of the area by conducting detailed stratigraphical and paleontological work. Rocks encountered in the study region are mainly composed of limestones. While in Jurassic-Cretaceous aged units bauxite formations are observed in patches, in Tertiary units however, marl is observed to accompany to limestones. Taking into consideration the stratigraphical location of the units, after elaborated paleontological designation the Akkuyu formation, which, in previous studies was assigned Upper Jurassic-Lower Cretaceous is given Oxfordian-Barriatian on the basis of stratigraphy. Similarly, Seyrandağı limestones of Early Eocene is assigned an age of Santonian-Ypresian.