Laktik asit bakterilerinin antimikrobiyal aktiviteleri üzerine bir araştırma
A Study on the antimicrobial activity of lactic acid bacteria
- Tez No: 139048
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDUNNASIR YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Antimikrobiyal Etki, Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa, Laktik Asit Bakterileri, Antimicrobial Effect, Esherichia coli, Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa, Lactic Acid Bacteria
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 45
Özet
IV ÖZET Bu çalışmanın materyalini, Diyarbakır yöresinden sağlanan inek, keçi, koyun sütlerinin fermente edilmesiyle elde edilen yoğurt ile üretici bir firmanın hazır inek yoğurdunun suyu oluşturmaktadır. Deney grupları, Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa türlerinin elde edilen yoğurt sularına, kontrol grupları ise aynı bakteri türlerinin serum fizyolojik (SF) içine ekilmesiyle oluşturulmuştur. Daha sonra deney ve kontrol gruplarındaki kültürler inkübatörde 37 °C sıcaklıkta 24, 48, 72 saat süreyle inkübasyona bırakılmıştır. Ekim işlemi; deney ve kontrol gruplarından 0.1 cc alınarak içinde Agar besiyeri bulunan petri kutularına inoküle edilmesiyle yapılmıştır. Bu kültürler inkübatörde 37 °C sıcaklıkta 24 saat süreyle inkübasyona bırakılmıştır. Sürenin sonunda, petri kutulanndaki BA yüzeyinde bakteri koloni sayımı yapılmıştır. Deneysel çalışma 3 kez tekrarlanmıştır. Aynı işlemler 48, 72 saat süreyle inkübasyona bırakılan deney ve kontrol grupları için de yapılmıştır. Çalışmanın sonunda veriler, Student's t testi ile analiz edilmiştir. Elde edilen sonuçlarda, deney ve kontrol gruplarındaki bakteri koloni sayılan arasında büyük fark olduğu tespit edilmiştir. 24, 48, 72 saat süre sonunda kontrol gruplarındaki bakteri koloni sayısı çok yoğun olmasına rağmen, deney gruplarında bu sayının bakteri türüne, yoğurt çeşidine, zamana bağlı olarak değiştiği ve kontrol grubuna göre oldukça büyük oranda düşüş gösterdiği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY In this study, yogurt water obtained from cow, sheep and goat milk that are provided from the area of Diyarbakır, and a ready- made cow yogurt were used. Esherichia coli, Staphylococcus aureus and Pseudomonas aeruginosa were inoculated in yogurt water, whereas the same kinds of bacteria were inoculated in the serum physiological as control groups. All cultures were incubated in incubator at 37 C for 24, 48 and 72 h. Plates containing Tryptone Soybean Agar was used in addition of 0.1 cc inoculum for incubation. These cultures were kept at 37 C for 24 h. After this, bacteri colonies developed on the surface of plate were counted. We had 3 replicated for each different yogurt type of experimental group. Similar procedures were used for 48 and 72 h incubated samples and controls. The results reported from the experiment were analysed by ANOVA and Student' s t test at P< 0.05 probability level was used to separete the means of different treatments. As result of this study it was concluded that after 24, 48 and 72 h of incubation, the number of bacteria colonies in the control groups was more condensed than the experimental groups and the number of colonies in the experimental groups were declined according to the type of yogurt, the type of bacterium, the incubation period and the control group.