Üniversite bilgi yönetim sistemi için veri ambarı ve veri madenciliğinin oluşturulması
Creating of data warehouse and data mining for university information management systems
- Tez No: 139069
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ SALAHLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Veri Ambarı, Çevrimiçi Analitik İşlem İşleme(OLAP), Yıldız Şema, Veri Madenciliği, Üniversite Veri Ambarı
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
oz Yöneticiler için karar vermede bilgi ve verilerin önemi hızla artmaktadır. Bunun başlıca nedenleri rekabet ortamının oluşumu, küreselleşme, iletişim teknolojilerindeki hızlı gelişmelerdir. Böyle bir ortamda gereken verileri elde edebilme, veriye ve bilgiye hızlı erişebilme, ortak veri kümesi içinden doğru bilgileri zamanında alabilmek kurumların ayakta kalmasını ve rekabet gücü oluşturabilmesini sağlayacak bileşenlerdir. Karar vermek için gerekli bilgiler kurum içinde veya kurum dışında farklı kaynaklardan alınabilmektedir. Veri saklama ve erişim modelleri farklı olabilmektedir. Son kullanıcılar karar vermek için gerekli bilgi ve verilere doğrudan erişim sağlayamamaktadır. Bu veriler, belirlenmiş algoritmaların yardımıyla sağlanmaktadır. Karar verme ve yöneticiler için verilerin ayrıntılardan arındırılmış ve belirlenmiş algoritmalar ve yöntemlerle gereken doğru bilgilerin elde edilmesi veri ambarcılığı ve veri madenciliğinin temel amaçlarıdır. Tezde veri ambarcılığı ve veri madenciliği problemleri araştırılarak gelişen yönleri incelenmiştir. Ve Üniversite Bilgi Sisteminde veri ambarı ve veri madenciliği uygulaması yönleri incelenmiştir. Üniversite veri ambarının mimarisi önerilmiştir. Ve uygulama örnekleri verilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT For manager's deciding, information and datas' importance increases more by more. The main reasons of it, is competiton condition. It means globalization and improvements on communication technologies fastly. In that situation, obtaining necessary data reaching datas and informations more quickly, taking the true datas from common data set at the true times are components of which provide companies stand by and give competition power. For deciding the necessary informations can be taken from resources of inside of company or bised of company. Models of data saving or data reaching are different. End users can not reach the true and necessary information and datas directly. This datas and and informations become for defined algorithyms. The main purposes of data warehouse and data mining is that removing details of defining algorithms and taking necessary true informations by methods. In thesis, the improving features of data mining's and data warehouse's problems were searched. Also in information system of the university, data warehouses and data mining application's alternatives were studied. The data warehouse structure of univeristy was suggested and application examples were given. Key Words : Data Warehouse, Online Analytical Processing(OLAP), Star Scheme, Data Mining, University Data Warehouse.