Mini bilgisayarların akıllı kart sistemleri için tasarlanması ve uygulanması: Üniversite örneği
Design and implementation of mini computers for smart card system applications: University example
- Tez No: 410382
- Danışmanlar: PROF. DR. VAHAP TECİM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilim ve Teknoloji, İşletme, Science and Technology, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Akıllı Kart Sistemi, Veri İşleme Sistemi, Yönetim Bilişim Sistemi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Information Technology, Smart Card System, Data Processing System, Management Information System, Dokuz Eylül University
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yönetim Bilişim Sistemleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim Bilişim Sistemleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Günümüz toplumunda kurumlar, işletmeler ve yöneticiler bilgiye çok fazla gereksinim duymaktadırlar. Bunun önemli sebeplerinden biri de, bilgiyi oluşturan verinin çeşitliliğinin ve sayısının artmasıdır. Bilgisayar donanım, yazılım ve iletişim sistemlerinde oluşan bilgi teknolojileri de örgütsel mimarinin önemli unsurları arasında yer alır. Teknolojik gelişmelere bağlı olarak bilgi teknolojilerinin de büyük bir hızla gelişmesi bilgi ihtiyacının daha etkin ve hızlı şekilde giderilmesini sağlamaktadır. Akıllı kartlar ve bunlara bağlı olarak birçok uygulamalar günümüzde bilgi teknolojileri alanında çok önemli rol oynamaktadır. Üniversiteler de artık modern anlamda idari iş akışlarından, yemekhane, kütüphane, öğrenci ve personel devam sistemlerine kadar her türlü hizmette bu teknolojiyi sistemlerine dahil etmeye başlamışlardır. Akıllı kart sistemlerinin sağladığı yararlardan birçok üniversite yararlanmakla beraber, kendi sistemini kuran sayılı üniversite bulunmaktadır. Üniversiteler gibi bilim üreten, teknolojiyi takip eden, teknik imkanları olan kurumlar gerektiğinde farklı isteklere cevap verebilecek, geliştirme imkanı olan akıllı kart sistemlerini kendi bünyelerinde oluşturmaları doğabilecek her türlü ihtiyaca cevap verebilmeleri açısından gereklilik göstermektedir. Bu çalışma, üniversite bünyesindeki yerleşkelerde kullanılmak üzere, mini bilgisayarların tasarlanması ile, her türlü geçiş sistemleri, öğrenci devam kontrol sistemi ve personel devam kontrol sistemi yazılımlarının nasıl geliştirilebileceğini kapsamaktadır. Veri işleme sistemleri (VİS) olarak tasarlanan bu bilgi sisteminin kullanıcıları; geçiş sistemleri için üniversite bünyesindeki akademik ve idari personel ile üniversite öğrencileridir. Öğrenci devam kontrol sisteminin kullanıcıları üniversite öğrencileri, personel devam kontrol sisteminin kullanıcıları ise idari personeldir. Bütün bu sistemlerin yönetici ve kurumun ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde geliştirilen yazılımlarında özellikle farklı pozisyondaki yöneticilerin karar alma sürecini kolaylaştıracak bir YBS oluşturulması hedeflenmiştir. Uygulama alanı olarak Dokuz Eylül Üniversitesi yerleşkeleri dikkate alınarak, sistemin yönetim bilişim sistemleri ve karar destek sistemleri olarak kullanılma olanağı yaratılmıştır. Akıllı Kart Sistemleri tasarlanırken kullanılan yazılımları: Python, Sqlite, Oracle ve PHP'dir.
Özet (Çeviri)
In today's society institutions, businesses, and administrators require a lot of information. One of the most important reasons for this need is to increase in information as well as diversity of information available in the form of the data. Computer hardware, software and communication systems are among the important elements of the organizational architecture of Information Technologies. Due to technological developments information technology enables us manage the information more effectively towards resolving issues more quickly and effectively. Smart cards and hence many applications developed within smart cards plays a very important role nowadays in Information Technology. In Universities have begun to corporate this technology into many of their services from the administrative workflow, dining hall, library, student and employee attendance systems and similar services. Although Universities are aware of the benefit of the use of smart cards and uses them, not many universities establishing their own system yet. Only handfuls are able to establish their own smart cards system truly. Providing that the Universities are where the technology and science nurtured, it will be reasonable to expect the that they will use the technical resources effectively in order to develop smart card systems fit for their local purposes. Therefore it will be reasonable to expect that Universities uses their own local needs for information flow as explained below in order to develop smart cards than that will be used more widely for other purposes. This study is about development of a smart card (mini-computer system with the design of transition systems) for the purpose of monitoring student and staff attendance to lecture and campus. The system is covering how to write up and improve applications in order to monitor the actions via using transition cards and portable mini computers. Data processing systems (DPS) is designed as users of this information system; systems for college students with the University's academic and administrative staff transition. The users of university students student attendance control system, personnel attendance control system, the users of the administrative staff. This whole system is developed to meet the needs of the institution and the administrator of the software, especially in different positions to facilitate the creation of a MIS is targeted at managers in the decision making process. Considering Dokuz Eylül University campuses as an application area of the system has been created to be used as management information systems and decision support systems. Software's used designing the Smart Card Systems are: Python, SQLite, Oracle, MS-SQL, and PHP.