Merkezi yüklü tekil temellerin CPT sonuçlarından yararlanarak geoteknik tasarımı
Geotechnical design of central loaded spread foundation by using cone penetration test results
  1. Tez No: 139099
  2. Yazar: ENVER KANTEKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA AYTEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Koni Penetrasyon Deneyi, Taşıma Gücü Hesap Tabloları, Oturma Hesap Tabloları, Projelendirme Abaklan, Cone Penetration Test, Bearing Capacity Estimation Tables, Schmertmann Settlement Tables, Design Curves. VI
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
ÖZET Temel sistemi, üzerine etkiyen yükleri güvenli bir şekilde taşımalı (taşıma gücü ve oturma koşulu), aynı zamanda da ekonomik olmalıdır. Çünkü; temellerle ilgili yapılan harcamaların toplamı, yapının toplam maliyetinin %20 'lerine kadar varabilmektedir. Bu çalışmada; temellerin, taşıma gücü hesap yöntemleri ile oturma tahmin yöntemleri üzerinde durulmuştur. Terzaghi taşıma gücü teorisi, Brinch - Hansen taşıma gücü teorisi, Vesic taşıma gücü teorisi ve Schmertmann oturma tahmin yöntemi kullanılarak, tekil temeller (kare temel, dairesel temel ve dikdörtgen temel) için taşıma gücü ve oturma hesap tabloları oluşturulmuştur. Oturma hesap tabloları oluşturulurken, koni penetrasyon deney sonuçlarından yararlanılmıştır. Taşıma gücü ve oturmalar, zaman alıcı, yaklaşıklık içeren elle hesaplamalar yerine, geliştirilen bilgisayar programlan (hesap tabloları ) ile hesaplanmaktadır. Bu tez çalışması, dört bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın 1. bölümünde, konu ile ilgili genel bilgiler; 2. bölümünde, taşıma gücü hesap yöntemleri, oturma tahmin yöntemleri, taşıma gücü ve oturma hesap tabloları anlatılmakta; 3. bölümde, irdeleme ve 4. bölümde ise, çalışmadan çıkartılan sonuçlar ve öneriler verilmektedir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Geotecnical Design of Central Loaded Spread Foundation by Using Cone Penetration Test Results Foundation system must safely carry loads that applied the foundation. At the same time it must be economical. Because, total cost related to constraction of foundations must be approximately 20% of the total cost of the structure. In this study, it has been worked on the bearing capacity evaluation methods and settlement estimation methods. Tables for Bearing capacity and settlement calculation are formed for spread foundations (square foundation, circular foundation and rectangular foundation) by using Terzaghi bearing capacity theory, Brinch - Hansen bearing capacity theory, Vesic bearing capacity theory and Schmertmann settlement estimation method. The tables for the estimation of settlements are prepared using CPT results. A computer program in Microsoft excel has been developed for practical purposes since habd calcilation takes too much time to calculate the settlements and bearing capacity of foundations. This thesis consist of four chapters. In the first chapter of the study, general information associated with the topic is outlined. In the second chapter, bearing capacity calculation methods, settlement estimation methods, tables for the bearing capacity and settlement calculation tables are explained. In the third chapter, the results are discussed and In the fourth chapter, the conclusions and suggestions drawn from this work are presented.