Karanlık Göl'ün (Gümüşhane) epipelik ve epilitik alg florası
Epipelic and epilithic algal flora of Karanlık Lake (Gümüşhane)
  1. Tez No: 139100
  2. Yazar: BÜLENT AKAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BÜLENT ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Epipelik, Epilitik, Alg Florası, Karanlık Göl, Yüksek Dağ Gölleri, Oligotrofîk Göl, Epipelic, Epilithic, Algal Flora, Karanlık Lake, High Mountain Lakes, Oligotrophic Lake VI
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
Bu çalışmada, Karanlık Göl'ün (Gümüşhane) alglerinin kompozisyonu ve yoğunluğu Ağustos - Ekim 2001 ve Temmuz - Ekim 2002 boyunca seçilen iki araştırma istasyonundaki farklı habitatlardan (epipelik ve epilitik) toplanan örneklerde incelenmiştir. Florada, Bacillariophyta (49), Chlorophyta (24), Cyanophyta (14) ve Euglenophyta (2) divisiolanna ait toplam 89 takson tespit edilmiştir. Bacillariophyta taksonlan dominant olup, bunu Chlorophyta ve Cyanophyta takip etmiştir. Euglenophyta divisiosuna ait taksonlar ise florada az sayıda bulunmuştur. Karanlık Göl'ün epipelik ve epilitik alg florasında Pinnularia major (Kütz.) Cleve, Surirella robusta var. splendida (Ehr.) Van Heurck, Cymbella minuta Hilse ex Rabh. taksonlan dominant olmuştur. Epipelik algler için Shannon- Weaver Diversite İndeksinin (H') en yüksek değeri 2.979 olarak kaydedilmiştir. Karanlık Göl'ün epipelik ve epilitik alg florasının, kuzey yarımküredeki oligotrofîk alpin ve arktik göllerin benzer habitatlannda tespit edilen alg floraları ile uyum gösterdiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Epipelk and Epilithic Algal Flora of Karanlık Lake (Gümüşhane) In this study, the composition and density of the algae of Karanlık (Gümüşhane) Lake were investigated in the samples collected from different habitats (epipelic, epilithic) in two stations during the snow free period from August to October 2001 and July to October 2002. The flora consisted of 89 taxa belonging to Bacillariophyta (49), Chlorophyta (24), Cyanophyta (14) and Euglenophyta (2). Bacillariophyta was dominant in the algal flora. It was followed by Chlorophyta and Cyanophyta. Taxa of Euglenophyta were not significant in the algal flora. Pinnularia major, Surirella robusta var. splendida, Cymbella minuta were predominant taxa in the algal flora. The highest value Shannon- Weaver Diversity Index (H') was 2.979 in the epipelic flora. Epipelic and epilithic algal flora of Karanlık Lake were in accordance with those of oligotrophic alpine and arctic lakes of the Northern hemisphere.