Sığ yeraltının görüntülenmesinde yer radarı yöntemi
Ground penetrating radar (GPR) for imaging near-subsurface
- Tez No: 139105
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYSEL ŞEREN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeofizik Mühendisliği, Geophysics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sığ Yeraltı Jeofiziği, Yer Radarı (GPR), Near-Surface Geophysics, Ground Penetrating Radar (GPR) VI
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeofizik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
ÖZET GPR (Yer Radarı), doğal yer altı koşullarının ve özelliklerinin sürekliliğini ve varlığını araştırmak, gömülü objelerin derinliğim ve yerini belirlemek amacıyla kullanılan bir sığ yer altı jeofizik yöntemidir. Yer Radarı yöntemi ilke olarak sismik yansıma yöntemine benzemektedir. Bu yöntem yıkıcı olmayan özelliği ile, yer altı özelliklerinin belirlenmesi için kullanılan geleneksel yöntemlere kıyasla daha çekici hale gelmektedir. Yöntemde yüksek frekanslı elektromanyetik dalgalar kullanılmaktadır. Bu çalışmada, Yer Radarı yöntemi ile yeraltımn görüntülenmesi amaçlanmıştır. Bu amaca yönelik olarak beş farklı alanda, değişik problemlere çözüm aramak için bu yöntem kullanılmıştır. Arazi çalışmalarında, yansıma profil yöntemi uygulanarak 25 MHz unshielded antenli RAMAC/GPR sistemi kullanılmıştır. Alan çalışmaları ile, Yer Radarının; sığ yer altı jeolojisinin tanımlanmasında, boşluk ve insan yapımı objelerin yerlerinin bulunmasında, madencilik alanındaki kullanımında ve heyelan alanlarının araştırılmasında nasıl kullanıldığı incelenmiştir. Değişik uygulamalardan elde edilen veriler, farklı veri işlem teknikleri ile işlenmiş ve her bir tekniğin parametrelerinin veri üzerindeki etkileri irdelenmiştir. Bu çalışmanın sonucuna göre; Yer Radarı yönteminin sığ yer altı jeolojisinin görüntülenmesinde, heyelanlarda kayma yüzeylerinin araştırılmasında, ana kayanın haritalanmasmda, doğal ve insan yapımı objelerin belirlenmesinde kullanılabileceği gösterilmiştir. 25 MHz frekanslı RAMAC/GPR sistemi ile yaklaşık olarak 30 metre derinlikler görüntülenmiştir. Arazi çalışmalarında, veri toplama şeklinin Yer Radarı kesitini etkilediği görülmüştür (Örneğin, profilden sapma, antenlerin yerden yüksek tutulması gibi). Yüksek çözünürlülük elde etmek için daha yüksek frekanslı antenlerin kullanılması gerektiği sonucuna varılmıştır. Araziden elde edilen Yer Radarı kesitlerine uygulanan veri işlem aşamalarının bu kesitleri oldukça değiştirebileceği ve bu aşamalarda kullanılan parametre seçimlerinin önemli olduğu görülmüştür. İki yada daha fazla jeofizik yöntemin birleştirilmesi ve jeolojik bilginin kullanılarak yorum yapılmasının daha iyi sonuçlar sağlayacağı ve karmaşık yer altı yapısının belirlenmesinde yardımcı olacağı önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Ground Penetrating Radar (Gpr) Method For Imaging Near-Subsurface GPR is a near surface geophysical technique that is used for evaluating the location and depth of buried objects and to investigate the presence and continuity of natural subsurface conditions and features. GPR is similiar in principle to reflection seismic method. Its noninvasive capabilities make GPR an attractive alternative to the tradational methods used for subsurface characterization. In this method, high frequency electromagnetic waves are used. In this study, it was performed to assess GPR response for imaging of the near subsurface. On five different study areas, GPR was used to resolve for many different problems. On the field studies, reflection profiling method was applied by using a RAMAC/GPR system with 25 MHz unshielded antenna. Case studies have been conducted to show how GPR data can be used for determining shallow subsurface geology, locating void and man-made features, using mining works and investigating landslide areas. Various data processing methods have been performed GPR cross sections obtained from different area works and parameters of the every method have been analyzed GPR profiles have been demonstrated to detect natural or man-made subsurface features, map the bedrock, investigate rupture surface of landslides and image geology of the near surface. RAMAC/GPR with 25 MHz unshilded antenna has approximately imaged penetration depths of 30 meters. It is realized that way of getting data affects GPR cross- section (e.g. drift from direction of the profile, holding high level of the antennas from ground). It comes to the conclusion that higher frequency antennas is needed for obtaining higher resolution. GPR cross sections provided on area studies are affected by steps of the data processing. It is seen that the choose of the parameters used in data processing has been significiant. It is proposed that combining the use of two or more geophysical methods and geological information will provide better results and help in understanding the complex nature of subsurface.