Sınıf öğretmeni adaylarının genel kimya dersindeki başarılarının ölçülmesi ve bazı kavramların anlaşılma düzeyleri
The Evaluation of class teacher candidates' achievement in general chemistry and the level of their understanding of some concepts
  1. Tez No: 139104
  2. Yazar: KADER BİRİNCİ KONUR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ALİPAŞA AYAS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Kimya, Education and Training, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Kimya Eğitimi, Anlama Seviyesi, Kavram Yanılgılan, Temel Kimya Kavranılan, Chemistry Education, The Level of Understanding, Misconceptions, Basic Chemistry Concepts VI
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Son yıllarda yapılan Kimya Eğitimi alanındaki çalışmalarda, özellikle soyut düşünce birimleri olan kavramlar üzerinde yoğunlaşılmış ve bilhassa öğrencilerin bu kavramları anlama düzeyleri, sahip oldukları kavram yanılgıları ve bu yanılgıların nedenleri ele alınmıştır. Bu araştırmanın amacı; eğitim-öğretimin en önemli basamağında görev yapacak olan, Eğitim Fakültesi Sımf Öğretmenliği Programındaki öğrencilerin genel kimya dersindeki basanlarım ölçmek ve bazı temel kimya kavramlarının anlaşılma düzeylerini tespit etmektir. Bu çalışmada, (özel durum çalışması) kullanılmıştır. Araştırmanın amacım gerçekleştirmek üzere bir pilot çalışma yapılarak 40 soruluk çoktan seçmeli bir test geliştirilmiş ve testin Kuder-Richardson formülüne göre hesaplanan güvenirliği 0,91 bulunmuştur. Bu çalışmanın örneklemini, Karadeniz Teknik Üniversitesi Rize Eğitim Fakültesi Sımf Öğretmenliği Programı 1. sımf öğrencilerinden 135 kişi oluşturmaktadır. Geliştirilen test, dönem başında, örneklemdeki öğrencilere genel kimya dersi verilmeden önce ve dersler bitirildikten sonra uygulanarak basan yüzdelerindeki değişimler incelenmiştir. Aynca 40 test sorusunun ilk 14 tanesinde öğrencilerden verdikleri cevaplann nedenlerini yazmalan istenmiştir. Daha sonra bu 14 soru kendi arasında değerlendirilerek bazı temel kimya kavramlanmn anlaşılma düzeyleri tespit edilmeye çalışılmıştır. Öğrencilerin bu 14 soruya verdikleri cevaplar, anlama, kısmen anlama, yanılgı ve cevapsız şeklinde 4 kategoriye ayrılarak analiz edilmiştir. Aynca 15 öğrenci ile mülakat yapılmıştır. Yapılan çalışmalar sonucunda, öğrencilerin kütle, ağırlık, element, molekül, kaynama noktası, asit, baz, kimyasal ve fiziksel olay kavramlannı, bileşik adlandırmalan ve sayısal işlem gerektiren konulan tam olarak anlayamadıktan, bileşik, kanşım, metal, ametal, katı, sıvı ve gaz maddeler, katı ve gazların çözünürlüğü, pH hesaplamalan ve piller konusunu daha iyi anladıklan ortaya çıkmıştır. Bu çalışmada, araştırmada belirlenen kavram yamlgılanndan yararlanılarak bunlan düzeltici etkinliklerin ve rehber materyallerin geliştirilip kimya öğretimi esnasında kullanılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The Evaluation of Class Teacher Candidates' Achievement in General Chemistry and the Level of Their Understanding of Some Concepts Recent studies on Chemistry Education, focus on concepts which have abstract meanings and students' level of understanding of such concepts, their misconceptions and the reasons for these. The aim of this study; is to measure students' level of achievement in Generral Chemistry at Primary Teacher Training Program in Education Faculty. And also, it aims to measure students' level of understanding of basic chemistry terms. In this research, case study research methodology was employed. A multiple choice test, consisting of 40 items, was developed through a piloting process. The reliability coefficient was found 0,91 based on the Kuder-Richardson formula The sample was selected from first year students of the Primary Education Program of the Rize Education Faculty, Karadeniz Technical Universtiy. The test was implemented to the sample both at the beginning and at the and of the term before and after teaching General Chemistry course to compare the changes in the achievement levels of the students. Also in the study, samples were asked to give the reasons for their responses in the first 14 questions of the test. Later, the first 14 questions were further analyzed and the level of understanding of some basic chemistry concepts were tested. The answers for the 14 questions were categorized into four as sound understanding, partial understanding, no understanding and no answer. Morover, 15 students were interviewed to get further data for a deeper investigation. As a result, it has been understood that the students have lack of understanding of concepts such as mass, weight, element, molecule, boiling point, acid, base, chemical and physical events, compound names and mathematical calculations. On the other hand, they have better understanding on concepts such as compound, mixtures, metal, a-metal, solid, liquid and gas substances, the solubility of solids and gases, pH calculations and cells. In this study, it can be suggested that to overcome the identified misconceptions new strategies and guided materials should be devised and used to in teaching chemistry.