Türkiye'nin farklı bölgelerinde sismik risk ve hazard parametrelerinin değişimi ve bu parametreler arasındaki ilişkilerin irdelenmesi
Variation of seismic risk and hazard parameters in different regions of Turkey and examine of the relations between these parameters
- Tez No: 139106
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YUSUF BAYRAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeofizik Mühendisliği, Geophysics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Gumbel Uç Değerler Dağılımı, Gutenberg-Richter İlişkisi, Modal Değerler, Sismik Hazard, Sismik Risk, Gumbell exteme values, Gutenberg-Richter relationship, Modal Values, Seismic Hazard, Seismic Risk VI
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeofizik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
ÖZET Bu çalışmada, 1900-1992 yıllan arası için USGS tarafından hazırlanan Global Hypocenter Data Base CD-ROM'u ve 1992-2003 yıllan arası için IRIS ve PDE verileri kullanılmıştır. Sismik risk ve hazardın farklı bölgelere ve farklı tektonizmalara göre değişimini incelemek ve bu parametreler arasındaki ilişkileri ortaya koyabilmek için Türkiye tektonik özellikleri farklı 8 ayrı bölgeye aynlmıştır. Değişik magnitüd türleri arasında ilişkiler kurularak katalog yüzey dalgası magnitüdü Ms' ye göre homojen hale getirilmiştir. Her bir bölge için Gutenberg-Richter ilişkisi ile a, b ve a/b modal değerleri, Gumbel Uç Dağılım yöntemi kullanılarak beklenen maksimum magnitüd (MMax), şiddet (Imex), ivme (accMax), hız (Vmex) ve yer değiştirme (Dmbx) değerleri hesaplanmış ve elde edilen sonuçlann bölgelerin tektonik özellikleri ile ilişkileri tartışılmıştır. En yüksek a değeri Batı Anadolu'da en düşük b değeri Kuzey Anadolu fayında hesaplanmıştır. En yüksek a/b değeri Kuzey Anadolu fayında, en düşük a/b değeri Kıbns arkı ve Orta Anadolu Bölgesinde hesaplanmıştır, a/b değerinin bölgesel sismisiteyi daha iyi yansıttığı gözlenmiştir. Hesaplanan Mm8x, iMax, accMax, Vm&x ve ÜMax değerlerinin en yüksek değerleri Kuzey Anadolu fayında ve Batı Anadolu' da, en düşük değerleri Kıbns arkı ve Orta Anadolu Bölgesinde hesaplanmış ve bu parametrelerin birbirleriyle ilişkili olduğu gözlenmiştir. Buna bağlı olarak, bu parametreler arasında ampirik ilişkiler geliştirilmiş, bir parametrenin bilinmesi halinde diğerlerinin de elde edilebileceği görülmüştür. Doğrudan hesaplanan MMax, IMax, accMax, VMax ve DMax paramtetreleri ve ampirik ilişkiler kullanılarak a/b değerlerinden elde edilen parametreler için kontur haritalan hazırlanmıştır. Doğrudan hesaplanan haritalann ve ampirik olarak hesaplanan haritalann sismik riski aynı ölçüde yansıttığı gözlenmiştir. Hesaplanan bütün parametrelere bağlı olarak Türkiye için en riskli bölgelerin Erzincan, Tokat, Kastamonu, Bolu, Düzce, Adapazarı ve İzmit civarlannda olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Variation of Seismic Risk and Hazard Parameters in Different Regions of Turkey and Examine of the Relations Between These Parameters In this study, the earthquakes for the time period 1900-1992 come the from Global Hypocenter Data Base prepared by USGS and for the time period 19992-2003 the PDE data and IRIS data are used. Taking into consideration tectonic environments Turkey has been divided into eight different regions to investigate the variations of the seismic risk and hazard according to different regions and tectonics and to examine relationships between these parameters. Concerning the relationships developed between magnitude types for the different regions, a uniform catalog of Ms has been constructed. For each regions, a, b and a/b modal values are calculated using Gutenberg-Richter relationship and maximum values of magnitude (Mmux), intensity (Imex), acceleration (accMax), velocity (VMax) and displacement (Dmex) are calculated using Gumbel's asymptotic distribution. The results are discussed for the tectonic structures of the regions. The highest a values are observed in the West Anatolian region and the lowest b values are calculated in the North Anatolian fault. The highest values of modal (a/b) and seismic risk parameters (Mmsx, iMax, accMax, VMax and Dm3x) are calculated in the North Anatolian fault and Aegean arc, while the lowest values parameters in the Mid Anatolian and Cyprus arc. Since it is observed that the parameters are related to each other, empirical relationships have been developed between these parameter. It is resulted that if one parameter is computed, other parameters can be calculated empirically using developed relationships. There is a similarity between the contour maps which are calculated directly and obtained empirically from a/b values. Considering the calculated parameters and produced maps, it is resulted that the most hazardous regions in Turkey are Erzincan, Tokat, Kastamonu, Bolu, Düzce, Adapazarı, İzmit and vicinity.