Karadeniz'in Türkiye kıyılarındaki mezgit (Merlangius merlangus euxinus Nordmann, 1840)'in RAPD tekniği ile moleküler karakterizasyonu
The molecular characterization of the whiting along the Turkish Black Sea coast using RAPD markers
  1. Tez No: 139108
  2. Yazar: YUSUF BEKTAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ALİ OSMAN BELDÜZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Merlangius merlangus euxinus (Nordmann, 1840), Karadeniz, DNA izolasyonu, RAPD, Benzerlik İndeksi, Dendogram, Merlangius merlangus euxinus (Nordmann, 1840), Southern Black Sea, DNA Isolation, RAPD, Similarity Index, Cluster Analysis. VI
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
ÖZET Bu çalışmada, Karadeniz'in Türkiye kıyılarındaki mezgit populasyonlarmın stok farklılığı ve genetik karakterizasyonu 14 dekamer primer kullanılarak RAPD (Rastgele Çoğaltılmış Polimorfik DNA) tekniği ile incelenmiştir. Belirlenen sekiz istasyon arasındaki genetik ilişki, benzerlik indeksi ve dendogram ile hesaplanmıştır. Elde edilen en düşük benzerlik oram (0.676)“Karasu”ile“Rize”arasında ve en yüksek benzerlik oram ise (0.836)“Kıyıköy”ile“Zonguldak”arasında bulunmuştur. Cluster analizi sonucunda, Türkiyenin Karadeniz kıyılarındaki mezgit populasyonun tek bir stok olduğu anlaşılmıştır. RAPD verileri ile belirlenen polimorfizm, daha önceden yapılan Karadeniz'in Türkiye kıyılarındaki mezgit populasyonunun stok aynım çalışmasının sonuçlarım doğrulamaktadır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The Molecular Characterization of the Whiting Along the Turkish Black Sea Coast Using RAPD Markers In this study, the genetic characterization and the stock differentiation of whiting Merlangius merlangus euxinus (Nordmann, 1840) population in the Black Sea coast of Turkey were carried out with the technique of RAPD (Random Amplified Polimorphic DNA) by using 14 decamer primer. The genetic relationship among the determined eight station was estimated by similarity index and cluster analysis. The lowest similarity (0.676) was found between“Karasu”ve“Rize”and the highest similarity (0.836) was between“Kıyıköy”ve“Zonguldak”. At the end of the cluster analysis, it was concluded that there exist a single unit stock in Turkish Black Sea coast. The polimorphism which was determined with the data of RAPD confirmed the result of the stock discrimation studies of whiting population in the Black Sea.