Flash 5 yardımıyla mekanik konuların öğretimi: Tasarım, uygulama ve değerlendirme
Flash-aided mechanics teaching: Designing, application, evaluation
  1. Tez No: 139107
  2. Yazar: AYŞEGÜL KAZANCIOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ RIZA AKDENİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Computer Assisted Physics Teaching, Flash 5, Mechanics. VII
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
ÖZET Bu araştırma, Fizik öğretiminde geleneksel yöntemlere alternatif olarak kullanılan bilgisayar destekli işbirliğine dayalı öğrenme uygulamalarının ve bilgisayar destekli bireysel öğrenme uygulamalarının etkililiğini belirlemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Bu araştırmada; Fizik müfredatmdan Hareket, Eğik Atış, Basit Harmonik Hareket, Kuvvet konulan seçilerek Flash 5 yazılımında bilgisayar destekli fizik öğretimi (BDFÖ) materyali geliştirilmiştir. Bu materyalin tasan kısmını Fizik öğretmeni yapmıştır. Materyalin teknik özelliklerini Bilgisayar uzmanı gerçekleştirmiştir. Fizik öğretmeni ve Bilgisayar uzmanının birlikte çalışarak tamamladığı BDFÖ yazılımı önce Fatih Eğitim Fakültesi Tezsiz Yüksek Lisans programındaki Fizik öğretmen adaylarına tanıtılmış ve değerlendirmeleri istenmiştir. Sonra da, öntest-sontest gruplu model uygulanmış ve arastama; deneysel olarak gerçeHeştirilmiştir. Araştırmanın deneklerini Trahzon-Maçka Ticaret Meslek Lisesi dokuzuncu sınıf öğrencileri oluşturmuşlardır. Araştırma, 2003-2004 öğretim yılının birinci döneminde gerçekleştirilmiştir. Uygulamaya geçilmeden önce ölçme aracı kontrol grubuna ve deney gruplarına öntest olarak verilmiştir. Öntestin verilmesinden sonra“mekanik konulan”bilgisayarın benzeşim aracı olarak kullanım biçimlerinde iki ayn öğretim uygulaması denenmiştir. Uygulama bitiminde gruplara son test uygulanmıştır. Araştırmada elde edilen başlıca sonuçlar şunlardır; 1. Öğretmen adaylan, BDFÖ materyalinin yeterliliğini hem nicel hem nitel olarak değerlendirerek yeterli bulmuştur. 2. Bilgisayarın benzeşim aracı olarak kullanılmasında bilgisayar destekli işbirliğine dayalı öğretim uygulamasının bilgisayar destekli bireysel öğretim uygulamalarına göre öğrenci başansını sağlamada daha etkili olduğu görülmüştür. Bu sonuçlara bağlı olarak küçük gruplar kullanılarak bilgisayar destekli öğretim yapılması önerilebilir. Anahtar Kelimeler; Bilgisayar Destekli Fizik Öğretimi, Flash 5, Mekanik Konulan. VI
Özet (Çeviri)
SUMMARY Flash-Aided Mechanics Teaching: Designing, Application, Evaluation This study investigates the effect of computer assisted instruction through cooperative learning and individual learning as an alternative to traditional methods. In this study, we chose the subject of Mechanics in physics curriculum and developed a computer-based Physics teaching material with Flash 5 software. The project of this material was designed by a physics teacher. The technical features of the material were completed by a computer expert. Computer-based Physics teaching material was presented to the student physics teachers mastering in physics without thesis in Fatih Education Faculty and they were wanted to evaluate it. In the research, pre-post test model was used to collect data. The subjects of the research were the ninth grade students of Maçka Vocational High School in Trabzon during the educational year of 2003-2004. Before the implementation, the test which was developed by researcher was given to experimental groups as a pretest. Then, computer was used as a simulation practice in the application. In the application methods cooperative learning and individual learning were compared. At the end, the treatment test was applied as a post test. The conclusions of the study were; 1. The student physics qualitatively and quantiouly evaluated the software efficient in the use physics teaching. 2. In providing student's achievement computer based cooperative learning was more of effective than computer based individual learning in the approach of using computer as a simulation. From these conclusions cooperative learning appeared to be preferable in Computer Assisted Physics Teaching.