Fırat Nehri boyunca yayılış gösteren Fırat kavağı (Populus euphratica Olivier) popülasyonunun bazı morfolojik karakterleri üzerine bir araştırma
A Study on some morphological characteristics of a population of Populus euphratica Olivier) distributed along Euphrates River
  1. Tez No: 139114
  2. Yazar: HÜSEYİN KARATAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ÖMER ÜÇLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Fırat Kavağı, Morfolojik Özellikler, Çimlenme Yüzdesi, Salkım, Kapsül, Tohum, Fidan, Yaprak, Populus euphratica Olivier, Morphological Characteristics, Germination Percentage, Bunch, Capsule, Seed, Seedling, Leaf. VI
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
ÖZET Bu çalışmada Şanlıurfa iline bağlı Birecik ilçesi ve çevresinde bulunan bölgedeki Fırat nehri boyunda yayılış gösteren Fırat kavağı populasyonu içinden Fırat kavağının (Populus euphratica Olivier) bazı dış morfolojik özellikleri (salkım, kapsül, tohum ve fidan) 'nin belirlenmesi amacıyla 16 adet ağaç örneklenmiştir. Örnek ağaçlardan alman tohum salkımlarından bir kısmı ile ölçümler yapılmış, diğer bir kısmından ise fidan elde edilmiştir. Ölçme ve gözlemlerden elde edilen veriler sonucunda bireyler arasında ve populasyona ait ortalama değerler ve önemli görülen bazı karakterler arasında korelasyon ve regresyon ilişkileri istatistiksel bazda tespit edilmiştir. Çalışılan karakterlere ait bulunan sonuçlar özetle, tohum toplanmasından bir hafta sonra yapılan tohum çimlenme yüzdesi (ÇY) tayininde çimlenmeler 7 gün içinde tamamlanmış, en fazla 2. gün çimlenme olmuştur. Çimlenmenin ilk 3 gününde toplam çimlenmenin % 96'sı gerçekleşmiştir. Salkım özelliklerinden salkım boyu (SB) ve salkımdaki kapsül sayısı (SKS) ortalamaları, karakterler arasında önemli korelasyon ve regresyon ilişkisi tespit edilmiştir. Tohum kapsülü özellikleri (boyut, ağırlık ve tohum sayısı) ortalama değerleri tespit edilmiştir. Kapsül karakterleri arasında önemli korelasyon ve regresyon ilişkileri hesaplanmıştır. Bir gramdaki tohum sayısı (BGTS) ortalama 6491 adet bulunmuştur. Kapsül bölmecik sayısı (KBS) ortalama 3,06 bulunmuştur. 3 bölmecikli kapsüllere tüm fertlerde rastlanmıştır. 3 kapsül bölmeciğinin bu tür için karakteristik olduğu belirlenmiştir. Fidan özelliklerinden fidan boyu (FB), fidan kök boğazı çapı (FKBÇ), fidan yaprak sayısı (FYS) ve yaprak boyutları bakımından fertler arasında önemli farklar ortaya çıkmıştır. Ortalama FB=36,81 cm., FKBÇ=2,674 mm. bulunmuştur. Türün ıslahı düşünüldüğünde FB bakımından en boylu fidanların ait olduğu fertlerin seçilmesi halinde ortalama FB'na göre % 23,33 ve FKBÇ'na göre % 15,93 bir kazanç sağlanabilir. Ayrıca FB, FKBÇ ve yaprak boyutları, kapsül büyüklüğü, BGTS dolayısıyla tohum büyüklüğü arasında pozitif ilişki bulunmuştur. Tohum ekiminde boylu kapsüllerdeki tohumların kullanılmasıyla genel olarak daha boylu fidan elde edilebileceği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY A Study on Some Morphological Characteristics of A Population of Populus euphratica Olivier distributed along Euphrates River To determine some morphological characteristics (bunch, capsule, cone and seedling properties) of Populus euphratica Olivier population distrubuted along the Euphrates river around Birecik town of Şanlıurfa city, 16 example tree were selected. With some seed bunch taken example tree, measurement were obtained. By using statistics within and between the means and some characteristics of individual, correlation and regression relationship have been estimated in the end of measures and observations. The study on characteristics and obtained conclusions; Later 1 week from seeds collected, seeds were sowed, germination percentage was estimated % 96 in the first 3 day. The maximum germination was observed in the secondary day. On the bunch properties, means, correlation and regression relationship were measured between bunch length and capsule number. Capsule properties were determined (capsule dimensions, capsule weight, capsule pedicel length, number of capsule division) and means, correlation and regression relationship between these properties were counted. The number of seeds per 1 gram was obtained (6491 number). Number of capsule division means was obtained 3,06. Three capsule division was found for all tree. Tree capsule divisions have been deternined that it is characteristic for this species. There are differences between individuals front of point of view of seedling properties. Mean seedling height was found at 36,81 cm. and seedling diameter basal was found 2,674 mm. For the breeding of this tree, if the best seedling height is chose, better gain is observed % 23.33 over the average, according to seedling diameter basal % 15,93 gain observed. Also, positive relationship have been estimated among seedling height, diameter basal, leaf dimension, capsule bigness, seed weight for one gram. For seed planting, by using the biggest capsule, generally to be gotten the heighly seedling.