Bayburt havzasının volkanolojik evrimi
Volcanological evolution of the Bayburt basin
- Tez No: 139130
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CÜNEYT ŞEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Doğu Pontid, Volkanik Yay V, Eastern Pontid, Arc Volcanism VI
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
ÖZET Bayburt yöresinde yer alan Liyas, Erken Kretase, Geç Kretase ve Paleosen yaşlı volkanik kayaçların kimyasal analizlerine dayanarak havzanın volkanolojik evriminin incelendiği bu çalışmada, volkanizmanın gelişimi ortaya konularak, kökeni belirlenmeye çalışılmıştır. Doğu Pontid Güney zonunda yer alan inceleme alanı 3 lokasyondan oluşmaktadır. Kızıltepe mevkiinde yüzeyleyen Liyas yaşlı vokano-tortul kayaçlar yaygın olarak bazaltik andezit, spilitik bazalt ve litik kristal tüften oluşmaktadır. Genelde mikrolitik porfırik strüktüre sahip olup plajiyoklas fenokristallerini labrador ve oligoklas oluşturur. Mikrolitler albit bileşimindedir.Harmanözü köyünde Erken Kretase yaşlı mikritik kireçtaşları içinde mercekler halinde yüzeyleyen volkanik/volkanoklastik kayaçlar genelde bazaltik andezit, spilit, keratofir ve litik kristal tüften oluşmaktadır. Plajiyoklas fenokristallerini labrador, oligoklasve andezin oluştururken mikrolitler andezin ve albit bileşimindedir. Maden köyünde Erken Kretase yaşlı mikritik kireçtaşları üzerine havza tabanındaki faylanmalara bağlı olarak yükselen alanlardaki malzemenin oluşturduğu ofıyolitik seri gelmektedir. Bu ofıyolitik seri üzerinde traki-andezit ve piroklastlarından oluşan birim yer almaktadır. Plajiyoklas fenokristallerini labrador ve andezin oluştururken mikrolitleri albit ve oligoklas oluşturmaktadır. Bu birim Geç Kretase yaşlı rudistli kireçtaşları ile örtülür. İncelenen volkanik kayaçlar toleyitik-kalk alkalen geçişlidir. N-tipi OOSB normalleştirilmiş iz element diyagramında tipik volkanik yay örneklerine benzerlik ve negatif Nb anomalisi göstermektedirler. Kondrite göre normalleştirilmiş nadir toprak element diyagramında ise (La/Lu)N oranları 4-12 arasındadır. Liyas örnekleri hariç Eu anomalisi görülmez. Ayrışamaya dayanıklı yüksek alan enerjili elementlerin kullanıldığı ayırtman diyagramlarında incelenen örnekler' in volkanik yay ilişkili alanlarda yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Volcanogenicel Evolution of the Bayburt Basin In this study the volcanism evolution of Bayburt basin is determined by using chemical analysis of Lias, Early Cretaceous, Late Cretaceousand Paleocene aged volcanic rocks, southern zone of Eastern Pontid study area is consist of 3 main locations. In Kızıltepe, the covered Lias aged volcanic sedimantary rocks usually are consist of basaltic andesite, spilite basalt and lithic crystal tuff and shows microlitic porphyric texture. Plagioclase phenocrysts, are composed of labrador and oligoclase and its microlits are formed by albite. In Harmanözü town, lenses volcanic/volcanoclastic rocks that is found in Early Cretaceous aged micritic limestones Qre consist of basaltic andesite, spilite, keratophri and lithic crystal tuff. Plagioclase phenocrysts are consist of labrador, oligoclase and andesine, their microlits are in composition of andesine and albite. In Maden town, Ophiolite serial that is formed by ascenting material caused by basin bet faults lies on Early Cretaceous aged microtic limestons. On this Ophiolite serial a different unit that is in form of trachy-andesite and pyroclastics. microlits are composed of albit and oligoclas while. plagioclase phenocrysts, are composed of labrador and andesine. This unit is covered by Late Cretaceous aged rudisty limestones. Studied volcanic rocks have tholeiitic-calcalkaline transitional in character. N-type the mid ocean ridge basalt normalized trace element diagram is similar to typicall volcanic arc and shows negative Nb anomaly. Acording to chondrite, in normalized rare earth element diagrams ( La/Lu)N ratios ranges between 4-12. Expect Lias Eu anomaly is not seen in all samples. Studied samples are plotted in volcanic arc related fields in discrimination diagrams that are made using high field strenght elements that are known as resist to alteration.