Barajlarda basamaklı dolusavaklar ile oluşan aerasyon ve akarsu reaerasyonu üzerine etkileri
Stepped spillway aeration on dams and effects in stream reaeration
- Tez No: 139138
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET BERKÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Stepped Spillway, Reaeration, Aeration, Nappe Flow, Skimming Flow, Dissolved Oxygen Content, Cavitation VII
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
ÖZET Barajların mansaplarında ve nehirlerde su kalitesinin en önemli parametresi su içerisindeki çözülmüş oksijen miktarıdır. Çözünmüş oksijen miktarı suyun kalitesine direk olarak etki eder. Barajlarda su-hava dengesini belirleyen yapılar olan dolusavaklar, bu özellikleri nedeniyle proje esnasında sadece yapısal olarak değil, akarsu üzerindeki ekolojik etkisi açısından da değerlendirilir. Dolusavakların tipi reaerasyon (havalanma) açısından çok önemlidir. Çevre şartlan ve akımın durumuna göre seçilen dolusavak modeli ile en uygun havalandırma sağlanabilir. Barajlarda basamaklı dolusavak kullanımı ile hava-su arasındaki gaz transferi yüksek bir orana çıkarılabilir. Bu sayede akım içerisindeki oksijen ve nitrojen gibi gazların oranı istenilen seviyelere getirilebilir.Her basamakta meydana getirilen düşülerle, akımın enerjisi kırılarak mansapta yapılacak enerji kırıcının boyutları, dolayısıyla yapının maliyeti azaltılabilir. Suyun akış hızının azaltılması ve akıma yüksek oranda hava girişi ile baraj gövdesi üzerinde kavitasyon zararları da en aza indirilebilir. Bu çalışma altı bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde; barajlarda basamaklı savak kullanımı ile genel bilgiler ve tarihsel süreç verilmiş, ikinci bölümde; yapılan teorik çalışmalar ve deneysel uygulamaların sonuçları sunulmuştur. Üçüncü bölümde; bu uygulamalar irdelenerek değerlendirilmiş ve dördüncü bölümde de yapılan çalışmaların irdelenmesi ile ortaya çıkan sonuçlar sunulmuştur. Beşinci bölümde; yapılan çalışmalar ve elde edilen sonuçlar ışığında, bu konuda çalışma yapmak isteyenlere çeşitli önerilerde bulunulmuş ve altıncı bölümde de kaynaklar sunulmuştur. Anahtar Kelimeler : Basamaklı Savaklar, Reaerasyon, Aerasyon, Nap Akımı, Sıçramalı Akım, Çözülmüş Oksijen Konsantrasyonu, Kavitasyon VI
Özet (Çeviri)
SUMMARY Stepped Spillway Aeration On Dams and Effects in Stream Reaeration Dissolved oxygen (DO) is the most important parameter to control the water quality in streams and dam downstreams. DO effects the water quality directly. Spillways with their water-air controlling mechanisms are not only important for their structural properties but also from their effects on stream ecology. Spillways types also effect the efficiency of aeration. Decisions on the types of spillways should be made by taking the environmental conditions and flow rates into consideration. Gas transfer between air and water can be raised to high levels by aearation using the stepped spillways on dams. By this way, oxygen and nitrogen gas levels can be controlled at desired rates. Energy is gradually dissipated on the steps and this makes the stilling basins more economical with the size reduction. Also, by this way, expected levels of cavitation on the spillways can be reduced. this study have six chapters. In the first chapter, general knowledge and historical t^dkground of stepped spillway were given. In the second chapter, theoretical studies and experimental studies were presented. In the third chapter, results were discussed and in the fourth chapter, conslusions were presented. In the fifth chapter, recommendations were given and in the six chapter, references were presented.