Reverber fırın cürufunun bitümlü sıcak karışım asfalt betonunda kullanımı
Use of reverber furnace slag in hot-mix asphalt concrete
  1. Tez No: 139139
  2. Yazar: SEDA MACİT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ÇAKIROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Reverber Fırın Cürufu, Sıcak Karışım Asfalt Betonu, Karışım Dizaynı, Mineral Filler, Marshall Deneyi VI, Reverber Furnace Slag, Hot-Mix Asphalt Concrete, Mix Design, Mineral Filler, Marshall Test vn
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
ÖZET Büyük miktarda ortaya çıkan ve bir yan ürün olan bakır cürufunun değerlendirilmesi, ekonomi ve çevre kirliliği açısından büyük önem taşımaktadır. Bu çalışmada, Karadeniz Bakır İşletmeleri ile birlikte çalışan Trabzon Bakır Sanayi L.Ş.'nin atığı olan Reverber fırın cürufunun bitümlü sıcak karışımda filler malzemesi olarak kullanılabilirliğinin araştırılması amaçlanmıştır. Bu tür cüruflar, çeşitli metalürji tesislerinden elde edilen atık madde gruplarından birisidir. Kimyasal kompozisyonları ve özellikleri elde edildikleri sanayi kuruluşlarının ürettiği ana ürün tipine ve üretim yöntemine bağlı olarak birbirinden çok farklılık gösterir. Bu amaçla, iki grup sıcak karışım asfalt betonu oluşturulmuştur. Birinci grup sıcak karışım asfalt betonunun kaba agregası, ince agregası ve mineral filleri kireçtaşıdır. İkinci grupta ise, kaba ve ince agregası kireçtaşı, mineral filleri Reverber fırın cürufu olan numuneler kullanılmıştır. Hem cüruflu hem de kireçtaşı agrega ile oluşturulan karışımlardan değişik bitüm yüzdelerinde çok sayıda Marshall Briketi üretilmiştir. Optimum bitüm yüzdesini belirleyebilmek için bu numuneler üzerinde Marshall Deneyi uygulanmıştır. Optimum bitüm yüzdesi geleneksel karışım için 6.15 iken, mineral filleri cüruf olan karışım için 6.86 olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Use of Reverber Furnace Slag in Hot-Mix Asfalt Concrete The evaluation of copper slag, which comes into existence in a big amount, is very important in economy and environment pollution. The aim of this study is to research the Reverber furnace slag's usability as mineral fillers in bituminous hot-mix asphalt concrete. This slag is the waste material of Trabzon Bakır Sanayi L.Ş., which works with Karadeniz Bakır İşletmeleri. These types of slags are a kind of waste materials, which obtained from metallurgy establishment. Their chemical compositions and properties show differences according to main product type and product method. For this aim, two groups of hot-mix asphalt concrete are obtained. In the first group; hot-mix asphalt concretes, in which coarse aggregate, fine aggregate and mineral filler are limestone, are used. In the second group; hot-mix asphalt concretes, in which coarse aggregates are limestone and mineral filler is Reverber furnace slag, are used. Several Marshall briquettes are produced in different bituminous percentage from the mixes that constituted by both slag and limestone aggregate. To determine the optimum bituminous percentage, the Marshall Test is applied on these mixes. While the optimum bituminous percentage for the conventional mixes is 6.15, it is found 6.86 for the mixes, of which mineral filler is slag.