Sanal mekanın olasılık ve olanaklarının zaman/mekan bağlamında incelenmesi
Studying the probabilities of the virtual space in the space-time context
- Tez No: 139164
 - Danışmanlar: PROF. DR. ŞENGÜL ÖYMEN GÜR
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Mimarlık, Architecture
 - Anahtar Kelimeler: Sanal Mekan, Sanal Gerçeklik, Zaman, Mekan, Teknoloji
 - Yıl: 2003
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 112
Özet
Yapı uygulama sanatı olan mimarlık da diğer tüm meslek ve sanat dallarında olduğu gibi çok yeni kavram, teknik, yöntem ve araçlarla tanışmıştır. Bunlardan biri de ortaya yeni çıkan ve henüz son tanımı (de+finito) yapılmamış olan sanal mekandır. Bilgisayar teknolojisinin gelişmesiyle gündeme gelen ve mekan gibi muazzam bir konteynerin simülasyonu olduğu iddia edilebilecek kadar olgun bir düzeyde tasarımcılarla buluşan sanal mekan bir çok kullanıcıya göre bir özgürlükler diyarıdır. Maket ve çizimlerdeki ölçekler nedeniyle gerçeği ancak bittiğinde görebilen mimarlar nihayet sadece kendi zihinlerinde gezebildikleri mekanları başkalarıyla da birlikte gezebilme imkanı bulmuşlardır. Ancak, sayısal bir yapıya sahip olan sanal mekanı kullanmak için gerekli olan teknik bilginin nicelik ve niteliği pek çok tasarımcının -özellikle yoğun uygulama yapanların- bu konuya olan ilgisinin önünde bir engel olarak durmaktadır. Bu da sanal mekanın mimarlıkta deneyimli profesyoneller tarafından tecrübe edilememesine ve bu konuda yeterince olgun eleştirilerde bulunamamasına neden olmaktadır. Bu tezin amacı sanal mekanı kuramsal ve teknik altyapı açılarından inceleyerek ne olduğunu, sınırlarını, mimarlara ne gibi vaatlerde bulunabileceğini gözler önüne sermektir. Tutarlılığının tespiti için kuramsal, sınırlarının tespiti için ise teknik inceleme yolu tercih edilmiştir. Çalışma sonucunda görülmüştür ki; sanal mekan eksiklikleri sanarak giderildiğinde, özellikle mekan simülasyonu olarak mimarlık çalışmalarında bir test zemini olabilecek kapasitededir. Zaman ve mekan kavramlarının kuramsal açılımlarında yer alan bileşenlerin özelliklerin pek çoğunun sanal mekan içinde, yapısı gibi sınırlandırılmış bir biçimde yer aldığı görülmüştür. Ancak bu sınır her geçen gün genişlemekte ve sanal mekan daha büyük bir var oluş zemini halini almaktadır. İnsanın bu içerici içindeki var oluşu ise ancak teknolojinin izin verdiği kadar gerçek olabilmektedir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Studying the Probabilities and Possibilities of the Virtual Space in the Space-Time Context As all other professions, architecture as an applied art is encountered with many new concepts, methods and techniques. One of them is the virtual space which has not gained a totally clear definiton yet. Virtual space has become a popular concept with the rise of computer technology and met by designers at such a reliable state of the simulation of space. Besides, digital structure of virtual space and the quantity and the type of the knowledge needed to become a user stands as a problem for designers, especially for those who are really preoccupied. This also keeps experienced professionals aloof from testing and criticising it. The objective of this thesis is to examine technique and conceptual background of virtual space and finding out its borders and its meaning for architects. Two main approaches of investigations adopted in the thesis are; a) the conceptual, to examine the internal of virtual space and b) the technical to to find out its limits. It is observed that; the virtual space of which we supplement missing or deffective parts by supposing and/or imagining -that's why it is called virtual- has the capacity of being a testing platform especially in arcihetural design studies. The components in the theoretical definitions of space and time concepts exist in a limited way in virtual space. But those limits widen day by day and virtual space becomes a larger existantial platform. The place of human in this platform remains as real as the technology permits.Keywords; Virtual Space, Virtual Reality, Virtual, Space, Time, Computer, Technology, 3D