Trabzon yöresinde orman sayılmayan ağaç ve ağaççıklarla kaplı alanlardan yararlanma uygulamaları
Applications of the utilization from nonforest woodlands in Trabzon
  1. Tez No: 139163
  2. Yazar: CANAN GENÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CANTÜRK GÜMÜŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yasal Orman Tanımı, Orman Sayılmayan Ağaç ve Ağaççıklarla Kaplı Alanlar, Orman Kadastrosu. VI
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Trabzon İli'nde yapılan bu çalışmada orman sayılmayan ağaç ve ağaççıklarla kaplı alanlardan yararlanma uygulamalarının yasal boyutu incelenmiş, uygulama sırasında halk ve ormancılık örgütü çalışanlarının karşılaştıkları sorunlar ve bu sorunların çözümlerine ilişkin önerilerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla Trabzon İli'nde orman sayılmayan ağaç ve ağaççık alanlardan yararlanma izni almış 100 kişi ile ve uygulamada görev almış 34 orman mühendisi ile anketler yapılmıştır. Yararlanma izni alan kişilerle yapılan anket sonucunda kişilerin karşılaştıkları en önemli sorunun işlemlerin zaman alması olduğu belirlenmiştir. Ormancılık Örgütü çalışanlarına uygulanan anket sonucunda çalışanların büyük çoğunluğunun yasal orman tanımın yetersiz bulduğu, 6831 sayılı orman yasasınm 1. maddesi 2. fıkrasındaki alanların orman sayılmamasının sosyal baskıyı azaltarak ormanlar üzerine olumlu etki yaptığı, orman rejimine giren alanların arazi sınıflandırılması ile belirlenmesi gerektiği görüşünde oldukları, uygulamada karşılaşılan en önemli sorunun sahipliliğin belirlenmesi olduğu tespit edilmiştir. Araştırma alanında 1998-2002 yıllan arasında elde edilen 123041 m3 toplam yapacak odunun 7427 m3'ü orman sayılmayan ağaç ve ağaççıklarla kaplı alanlardan elde edilmiştir. Araştırma alanında aynı yıllarda toplam 29602 ster yakacak odun elde edilmiştir. Orman sayılmayan ağaç ve ağaççıklarla kaplı alanlardan elde edilen yakacak odun miktarı ise 11955 sterdir. Bu değerlere göre araştırma alanında elde edilen yapacak odunun %6.03'ü, yakacak odunun ise %40.38'i orman sayılmayan alanlardan elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Applications of the Utilization from Nonforest Woodlands in Trabzon The purpose of this study was to investigate the legal framework of the utilization from non-forest woodlands, the problems which owner of these lands and forestry organization's staff encountered during the application of this framework and the possible resolutions for these problems in Trabzon. 100 people gathered utilization right and 34 forestry staffs were questionerried. Results reached by questionerrias showed that the most important problem encountered during the process was time occupation of the applications. Also, most of the foretry staffs thought that forest definition in the laws wasn'n sufficient, site classification should be considered while determining the forest regime, non-forest woodlands had positive effects over the social conflicts, and the most important problem was the determination of the ownership. The percentage of the roundwood produced from non-forest woodlands (7428 m3) was %6.03 in the roundwoods produced in research area (123041 m3) between 1998-2002. Furthermore, the percentage of the fuelwood produced from non-forest woodlands (1 1955 ster) was %40.38 in the fuelwood produced in research area (29602 ster). Keywords,: Legal Forest Defination, Non-Forest Woodlands, Forest Cadastre VII