Adres bilgi sistemi tasarımı ve uygulaması: Trabzon kent örneği
Address information system design and application: Trabzon city case study
  1. Tez No: 139180
  2. Yazar: VOLKAN YILDIRIM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TAHSİN YOMRALIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
  6. Anahtar Kelimeler: Coğrafi Bilgi Sistemi, Kent Bilgi Sistemi, Adres, Adres Bilgi Sistemi, Arc/Info, ArcView, Veritabanı, Geographical Information System (GIS), Urban Information Systems (UIS), Address, Address Information System (AIS), Arc/Info, Arc View, Database. VI
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
ÖZET Düzenli ve planlı bir kentleşme için gerekli kriterlerin eksiksiz ve hızlı bir şekilde oluşturulması, bilgi sistemlerinin kullanılması ile mümkün olmaktadır. Bu sistemler karar verme mekanizmasının işlemesinde ve optimum çözümler üretmekte kent idarecileri açısından en etkili araçlar olarak görülmektedir. Bilgi sistemleri ihtiyaca göre değişik alanlarda kullanılmaktadır. Bu alanlardan biri de, olası kent bilgi sistemleri uygulamalarında, belediye numarataj işlemlerinin, veri tabanından takibi, sorgulanması, sunulması ve harita üzerinde görüntülenmesi işlemlerinin yapıldığı Adres Bilgi Sistemleridir (ABS). Bu sistemlere gelen taleplerin sorunsuz karşılanabilmesi, öncelikle belirlenecek kent birimlerinde yapılacak örnek uygulamalarla, ortaya çıkabilecek muhtemel sorunların giderilmesine bağlıdır. Bu sebeple yapılan çalışmada, pilot bölge olarak seçilen Trabzon kentinde bir ABS tasannu ve uygulaması gerçekleştirilerek, daha sonra ülke genelinde uygulamalı bu tür çalışmalara bir model oluşturulması amaçlanmıştır. ABS kurulmasında nasıl bir iş akışı takip edileceği belirlenerek, kente ait verilerin internet üzerinden kullanıcıya ulaşması için bir altyapı oluşturulması ve güncelleme işlemleri için bir otomasyon sistemi geliştirilmesi hedeflenmiştir. Çalışmanın son aşamasında, güncel olarak kullanılan WAP, GPS, GSM ve ağ analizleri uygulamalarının, oluşturulan sistem üzerinden çalışabilirliliğini göstermek için bazı örnek uygulamalar yapılmıştır. Çalışmada öncelikle ABS için gereksinimler araştırılmış, uygulaması içinde bir işakış şeması oluşturulmuştur. Ardından bir ABS tasannu yapılarak, bu iş akışı ve tasanm çalışmalan Trabzon Kenti için uygulanmıştır. Değişik kaynaklardan, arazi çalışmalanndan ve kente ait özel yada resmi kurumlardan toplanan veriler, Arc/Info ve ArcView yazılırdan kullanılarak işlenmiş ve kullanılabilir hale getirilmiştir. Sonuç olarak ülkemizde gerçekleştirilecek ABS çalışmalan için model olabilecek bir ABS tasannu ve uygulaması sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Address Information System Design and Application: Trabzon City Case Study Forming of the required criterias exactly and rapidly for appropriate and planned urbanization can be realized by using information system technologies. These systems are considered as effective tools in decision making and producing effective solutions by urban administrators. Information systems are used respect to necessities in different areas. One of these areas is Address Information System (AIS) in which following, querying and displaying of numerating processes are realized in urban information system applications. Meeting of demands to these systems optimumly is depend on eliminating of possible problems via pilot projects applications. So, firstly, in this application an AIS design and application realized for Trabzon City, selected as pilot area and then it is aimed that this design and application will be a model for Turkey. After determining of how a workflow is followed in AIS applications, constructing an infrastructre for distributing of urban data to people by web, devoloping an automation system for updating were aimed. At the end stage of the study, some sample applications were realized to show that WAP, GPS, GSM and network analysis applications run in this system. In this study, firstly, AIS requirements were examined and also an workflow shema was formed. Secondly AIS design was realized and this design was applied in Trabzon City. Acquired data from different resources, land studies and public or private institions of city is manipulated in Arc/Info and Arc View environment. As a result, an AIS design and application was realized to model AIS applications for Turkey.