Ayineburnu formasyonunun (Gebze, Türkiye) fameniyen (üst devoniyen) konodontları ve biyostratigrafisi
Famennian conodonts and biostratigraphy of the Ayineburnu formation (Gebze, Turkey)
- Tez No: 139181
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞENOL ÇAPKINOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Geç Devoniyen (Fameniyen), Konodont, Biyostratigrafi, Gebze, Kocaeli, Türkiye, Late Devonian (Fammennian), conodont, Biostratigraphy, Gebze, Kocaeli, Turkey VI
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
ÖZET Ayineburnu Formasyonu(Üst Devoniyen) altta şeyi ve marn ara seviyeleri üste doğru bunlara ek olarak özellikle çört araseviyeleri içeren sanmtırak-grimsi renkli yumrulu ve ince-orta tabakalı kireçtaşlanndan oluşmaktadır. Bu çalışmada formasyonun Denizliköyü'ndeki (Gebze, Kocaeli, Türkiye) yüzeylemelerinden alman iki stratigrafik kesitten elde edilen konodont faunaları tanımlanmıştır. 106 m kalınlıktaki DN kesitinden 20, 110 m kalınlıktaki D kesitinden 47 adet olmak üzere her iki kesitten toplam 67 kireçtaşı örneği alınmıştır. Her iki kesitten, 5 cinse ait toplam 30 konodont tür ve alttürü tanımlanmıştır. İncelenen stratigrafik kesitler standart Geç Devoniyen konodont zonlaması ile deneştirilmiştir. DN kesitinde, Alt marginifera, Üst marginifera-trachytera, postera; D kesitinde ise, Alt marginifera, Üst-Enüst marginifera, trachytera ve postera Zonlan belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Famennian Conodonts and Biostratigraphy of The Ayineburnu Formation (Gebze, Turkey) The Ayineburnu formation consists of yellowish to gray coloured nodular and thin to medium bedded limestones containing shale and marl interbeds in the lower part and upwards chert levels. In this study, the Late Devonian conodont faunas have been described from two stratigraphic sections (D and DN) of the Ayineburnu formation in Denizliköyü (Gebze, Kocaeli, Turkey). The thickness of DN sections is 110 meters. The thickness of D is 106 meters. Total sixty-seven limestone samples were obtained from both sections. Twenty of them are from section DN, and fourty-seven from the section D. Thirty species and subspecies of five genus have been defined from both sections. Stratigraphic sections have been correlated with the standard Upper Devonian conodont zonation. Lower margimfera, Upper marginifera-trachytera and postera Zones were defined from the section DN. The section D yielded the Lower margimfera, Upper- Uppermost margimfera, trachytera ana postera Zones.