Düşük kapasiteli killerin Trabzon İçme Suyu Arıtma Tesisi (T.İ.A.T.) atık çamuru kullanılarak stabilizasyonu
Stabilization of low plasticity clay by using waste mud of T.İ.A.T.
  1. Tez No: 139182
  2. Yazar: MUSTAFA ONGUN BAYRAKTAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZEKAİ ANGIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Stabilizasyon, Katkı Malzemesi, Stabilizasyon Yöntemleri, Kıvam Limitleri, Serbest Basmç Dayanımı, Kayma Direnci Parametreleri, Konsolidasyon Katsayıları, Geçirimlilik Katsayısı VI, Stabilization, Add Materials, Stabilization Techniques, Atterberg Limits, Unfined Compressive Strength, Shear Stress Parameters, Consolidation Coefficients, Permeability VII
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
ÖZET İnşaat Mühendisliğinde zeminden kaynaklanan problemlerin çözümü için kullanılan üç yöntem bulunmaktadır. Bu yöntemlerden ilki zemini tamamen kazıp taşıyarak yerine istenilen özellikleri sağlayabilecek zemin yerleştirmektir. Ancak taşınacak zemin kütlesinin hacmi büyüdüğünde bu yöntem ekonomik olmaktan uzaklaşmaktadır. Diğer bir yöntemde zemin olduğu gibi kabul edilip yapının tasarımı ve kullanılan yapı malzemeleri zemine uygun şekilde belirlenmektedir. Bu yöntemin kullanılması da yapı maliyetlerini önemli ölçüde arttırmaktadır. Akla gelen üçüncü ve en kullanışlı çözüm yolu ise mevcut zeminin özelliklerini istenilen değerlere ulaştırmaktır. Bu yöntem için geçmişten bugüne birçok farklı teknik ve katkı malzemesi kullamlmıştır. Bu çalışmanın gerçekleştirilmesindeki temel amaç; Trabzon İçme Suyu Arıtma Tesisi Atık Çamuru kullanılarak düşük plastisiteli killerin stabilize edilmesini incelemektir. Bu amaçla, çalışmanın birinci bölümünde stabilizasyon nedir, stabilizasyonun amacı ve günümüze kadar bu konuda yapılan çalışmalarla uygulanmış stabilizasyon yöntemleri üzerinde durulmuştur. ikinci bölümde ise seçilen katkı malzemesinin fiziksel ve kimyasal özellikleri tanıtılarak bu katkı maddesinin doğu karadeniz bölgesinden alınan düşük plastisiteli kil üzerindeki etkileri ve iyileştirme sonuçlan anlatılmıştrr. Katkı maddesinin seçimindeki en önemli etken, bu maddenin bir atık malzeme olması ve günümüzde atık maddenin tekrar kullanımının çevresel ve ekonomik açıdan çok büyük önem taşımasıdır. Elde edilen sonuçlar ışığında T.İ.A.T. atık çamuru ile stabilizasyon, alternatifi olan kireç ve çimento kadar yüksek iyileştirme değerleri vermesede maliyeti çok daha az olmasından dolayı kireç ve çimento karşısında kullanımı tercih edilmesi gereken bir malzemedir. Özellikle serbest basmç dayanımında % 10-25 katkı oram aralığında qu da % 50 - 80 lere varan artışlar gözlenmiştir. Kohezyonda artış miktarı % 30 lara varırken, içsel sürtünme açısında artış % 80 lere kadar çıkmıştır. Geçirimlilik katsayısındaki düşüş miktarı ise % 75 lere kadar ulaşmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Stabilization of Low Plasticity Clay by Using Waste Mud of T.İ.A.T. In Civil Engineering, there are three methods used to solve the problems due to soil. The first method is excavation of undesired soil entirely and replacement of new soil instead of former one, which can provide desired properties. However, this method becomes uneconomical when the volume of excavated soil is too large. In the second method design of structure and construction materials which are used, are determined with respect to existing soil. Similar to first method, using the Seconal are may also increase the cost considerably. Finally the third and the most suitable method is improving the properties of existing soil to desired values. Many different techniques and additives have been used for this method till today. The main objective of this research is to examine the stabilization of low plasticity clay by using T.İ.A.T. waste mud. For this purpose, in the first part of the research stabilization, aim of stabilization, researches that have been made till now and applied stabilization methods are mentioned. In the second part physical and chemical properties of selected additive (T.İ.A.T. waste mud) are introduced and its effects an low plasticity clays from Black Sea Region and results of improvement are explained. The most important factor why this additive is selected is: it is a waste material and today reuse of waste materials has environmentally and economically great importance. In conclusion, stabilization by T.LA.T.'s waste mud should be prefered since waste mud has considerably low cost, although it's improvment values are not as high as lime and cement's. Particulary, 50 - 80 % increase in unconfined compressive strength (qu) is observed when 10-25 % additives is used. Also increase in cohesion and shear angle reach up to 30 % and 80 %, respectively. Besides permeability decreases 75 %.