Değişken kesitli halka kanallarda akış ve ısı transferi karakteristiklerinin sayısal analizi
Numerical analysis of flow and heat transfer characteristics in the annular ducts with varying cross-section
  1. Tez No: 139183
  2. Yazar: FATMA NUR PEHLİVAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TAHİR YAVUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Laminer Akış, Değişken Kesitli Halka Akışı, Sonlu Elemanlar Yöntemi, Sabit Yüzey Sıcaklığı, Eşmerkezli V, Laminar Flow, Annular Ducts with Varying Cross-Sectional, Finite Element Method, Constant Wall Temperature, Concentric VI
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
ÖZET Nükleer reaktörlerde, gaz türbinlerinde, petrol ve doğal gaz endüstrisinde kullanılan ısı eşanjörlerinin ısı transferi karakteristikleri söz konusu sistemlerin performanslarında çok önemli bir rol oynar. Isı eşanjörlerinin akış ve ısı transferi karakteristiklerim geliştirmek için, aktif veya pasif olmak üzere pek çok farklı yöntem mevcuttur. Bunlardan biri de değişken kesitli kanalların kullanımıdır. Bu çalışmada, sürekli, sıkıştirılamaz, sabit fiziksel özelliklere sahip ve eksenel simetrik olarak kabul edilen, kesit alam akış ekseni boyunca değişen, eş merkezli halka kanallardaki laminer akış sayısal olarak incelenmiştir. Eş merkezli halka kanallardaki akış ve ısı transferi karakteristikleri, uniform ve parabolik olmak üzere farklı giriş hızlarına göre, sonlu elemanlar yöntemi ile modellenmiştir. Kanal boyunca elde edilen hız profilleri analitik sonuçlar ile kıyaslanmıştır. Çalışmalar giriş çap oram sabit olmak üzere, (d g =0348), iç elemanın konik olarak genişleyip üç farklı çıkış çap oranına sahip modeller için, (d*s =0.465, 0.581, 0.697), yapılmıştır. Halka kanal geometrisinde Reynolds sayısının hesaplanmasında girişteki hidrolik çap esas alınmıştır. Reynolds sayısının 65 ila 1950 arasındaki değerleri için çözüm yapılmıştır. Modellerde giriş hızının uniform veya parabolik olmasına göre, sabit giriş sıcaklığı (T=333 K) ve sabit cidar sıcaklıkları (Tw=298 K) ısıl sınır şartlan altındaki akışta hız alanları, sıcaîık alanları, yerel ve ortalama Nusselt sayılan, cidar kayma gerilmeleri ve basınç değişimleri hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Numerical Analysis of Flow and Heat Transfer Characteristics in the Annular Ducts with Varying Cross-Section Being used in the nuclear reactors, gas turbines and drilling systems in the petrolium and natural gas industries, the heat transfer characteristics of heat exchangers are very important key in the performans analysis of that systems. there are many different ways, passive or active, to improve the flow and heat transfer characteristics of the heat exchangers. One of the ways is to use a variable cross-section duct In this study, laminar flow with steady, incompressible, axisymetric and constant physical properties in concentric annular ducts having variable cross-sectional has been numerically investigated. Flow and heat transfer characteristics in concentric annular ducts for different entrance velocities; uniform and parabolic profiles have been modelled with finite elemnet method. The entrance velocity profiles, uniform and parabolic represent developing and developed flows in the annular duct^respectivelly. The velocity profiles acquiried along the duct have been compared with the analytical results. There are three geometric models which have been implemented in the applications. These geometries have same inlet diameter ratios, (d g =0348), but different outlet diameter ratios,(d 9 =0.465, 0.581, 0.697), respectively. As the inner element of annular ducts expands conicaUy,the inlet hydraulic diameter has been used in the Reynolds number. The Reynolds number used in the calculations was varied from 65 to 1950. According to inlet velocity profiles and constant temperature boundary condition;Tp333 K and Tw=298 K velocity profiles, temperature profiles, local and average Nusselt number, wall shear sties and pressure in the duct are calculated with different Reynolds number and outlet diameter ratios.