Kaya dolgu barajlarda deformasyonların GPS yöntemi ile belirlenmesi
Determination of the deformation by GPS at rock fill dam
- Tez No: 139218
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERTAN GÖKALP
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
- Anahtar Kelimeler: Deformasyon, Mutlak Ağ, GPS, MINQUE, Yerel Yeryüzü Merkezli Koordinat, İteratif Ağırlıklı Dönüşüm, Fredericton Yöntemi, Sonlu Elemanlar Metodu, Deformation, Absolute Network, GPS, MINQUE, Local Topocentric Coordinate, Iterative Weighted Transformation, Fredericton Method, Finite Element Method. VI
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 172
Özet
ÖZET Bu çalışmada, farklı su seviyelerinde, su yüküne ve barajın kendi ağırlığına bağlı olarak baraj kretinde oluşan deformasyonlann statik ve fiziksel analiz yöntemleri kullanılarak belirlenmesi amaçlanmıştır Çalışma alam olarak, kaya dolgu türündeki Altınkaya barajı seçilmiş ve bu alanda 6 adet referans ve 11 adet obje noktasından oluşan bir deformasyon ağı kurulmuştur. Bu çalışmada, deformasyon ölçüsü, 2000-2002 yıllan arasında ve su yüksekliğinin nıaksimum-minimum olacağı tahmin edilen Haziran ve Eylül aylan seçilerek 4 periyot olarak GPS alıcıları ile statik GPS ölçme yöntemi kullanılarak gerçekleştirilmiştir. GPS ölçülerini etkileyen bir çok hata kaynağı bulunmasından dolayı GPS ölçülerinin duyarlıklarının belirlenmesi deformasyon analizinde çok önemlidir. Bunun için, MTNQUE yöntemi kullanılarak, GPS faz ölçülerinden elde edilmiş GPS baz bileşenlerinin yatay ve düşey duyarlıklan hesaplanmıştır. GPS, düşey bileşen duyarlığının, baraj kretinde oluşacak düşey yerdeğiştirmeleri belirleyecek duyarlıkta olmamasından dolayı, deformasyon analizinde düşey yerdeğiştirmeler ihmal edilmiştir. Deformasyonlann analiz edilmesi için kullanılan birçok yöntem vardır. Bu çalışmada, noktaların hareketleri hakkında ön bilgi gerektirmeyen İteratif ağırlıklı dönüşüm ve ön bilgi gerektiren Fredericton analiz yöntemleri seçilerek iki boyutlu deformasyon analizi yapılmış ve bu iki yöntem birbirleri ile karşılaştınlmıştır. Elde edilen deformasyon bilgilerine göre değerlendirme yapılarak, en uygun deformasyon modeli belirlenmiştir. Aynca, fiziksel analiz yöntemleri kullanılarak barajın yük-yerdeğiştirme ilişkileri incelenmiştir. Bu yönteminin uygulama alanlarından biri olan sonlu elemanlar metodu kullanılarak yerdeğiştirme büyüklüğü hesaplanmış ve yersel sistemlerle yapılan deformasyon ölçüleri sonucu elde edilen yerdeğiştirme büyüklükleri ile karşılaştırma yoluna gidilmiştir. Bu çalışmanın sonucunda, barajın güvenliğini tehdit edecek anormal yerdeğiştirmeler bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Determination Of The Deformation By GPS At Rock Fill Dam The purpose of this study is to determine the deformations on dam crest for water pressure and dams body weight. Altinkaya Dam, which is a rock fill dam, is selected as working area and a deformation network consisting of 6 reference and 1 1 object points was constructed. In this study, deformation measurements were performed between 2000 and 2002. Measurements were made every June and September in that the water level was minimum and maximum respectively. Hence, measurements were made in 4 periods. All measurements were performed using static GPS measurement method. Since there are a lot of error sources that effect GPS measurements, determination of their precision is very crucial in deformation analysis. For this reason, horizontal and vertical components of GPS baselines which were obtained using GPS phase measurements were calculated by using MINQUE method. Since the precision of GPS vertical components were not satisfactory to determine the vertical deformations, they were leaved out. There are plenty of methods to determine dam deformations. In this study, Iterative weighted transformation which does not require preliminary information, and Fredericton analysis method, which requires preliminary information, were selected and these two methods were compared by performing two dimensional deformation analysis. The most convenient deformation model was found out by evaluating obtained deformation information. Furthermore, a load-deformation relationship of the dam was examined using physical analysis methods. The magnitude of deformation was calculated and compared with the deformation measurements performed by the conventional methods. It is concluded that any abnormal deformation that threatens the safety of the dam was not determined.