The Deformations of Atatürk dam (Şanlıurfa) crest have been investigated with the finite elements method
Atatürk Barajı (Şanlıurfa) gövdesindeki deformasyonların sonlu elemanlar yöntemiyle incelenmesi
  1. Tez No: 95576
  2. Yazar: BÜNYAMİN ÜNAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AZİZ ERTUNÇ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Atatürk Dam, finite element method, deformation, crest, model. VI
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
öz DOKTORA TEZİ ATATÜRK BARAJI (ŞANLIURFA) GÖVDESİNDEKİ DEFORMASYONLARIN SONLU ELEMANLAR YÖNTEMİYLE İNCELENMESİ Bünyamin ÜNAL ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ JEOLOJİ MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI Danışman : Prof. Dr. Aziz ERTUNÇ Yıl : 2000, Sayfa : 147 Jüri : Prof. Dr. Aziz ERTUNÇ Doç. Dr. Hasan ÇETİN Yrd. Doç. Dr. Reşit GERGER Atatürk Barajı, Şanlıurfa ve Adıyaman İlleri arasında sınır oluşturan Fırat Nehri üzerinde, kil çekirdekli kaya dolgu tipinde inşa edilmiştir. Baraj inşaatı geçtiğimiz yıllarda tamamlanmış olmasına rağmen kret restorasyon çalışmaları devam etmektedir. Bu çalışmada baraj kretindeki deformasyonlar incelenmiştir. Baraj gövdesinin hesaplanan ve gözlenen oturmaları farklı değerler vermiştir. Gövde dolgusunun tamamlanmasından sonra, gövdede oluşan deformasyonlar belirgin şekilde dikkatleri çekmeye başlamıştır. Fakat birkaç yıl sonra oturma hızı düşmüştür. Dünyadaki diğer toprak dolgu barajlarla karşılaştırıldığında Atatürk Barajı çok yüksek baraj tipine girmektedir. Barajın yüksekliği talvegden 169 m dir. Bu çalışmada baraj deformasyonu çeşitli açılardan incelenmiştir, özellikle sonlu elemanlar yöntemiyle deformasyonlar araştırılmış ve diğer yöntemlerle karşılaştırılarak değerlendirilmiştir Atatürk Barajı gövdesindeki deformasyonlan araştırmak amacıyla 5 adet sonlu eleman modeli hazırlanmıştır. Tüm model çalışmaları sonunda kret bölgesinde“oturma”ve memba batardosu bölgesinde“kabarma”izlenmiştir. Ayrıca düşey doğrultudaki hareket miktarlarının yatay doğrultudaki hareket miktarlarından fazla olduğu görülmüştür. Baraj kretinden memba batardosuna doğru izlenen toplam bileşke deformasyon miktarları sırasıyla 2.839 m, 3.205 m, 3.721 m, 5.245 m ve 5.613 m olarak bulunmuştur. Model 4 ve 5 için ulaşılan deformasyon değerleri, jeodezik ölçüm ve baraj ölçüm aletleri okumalarına yakın sonuçlar vermiştir. Anahtar Kelimeler : Atatürk Barajı, sonlu elemanlar yöntemi, deformasyon, kret, model.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD THESIS THE DEFORMATIONS OF ATATÜRK DAM (ŞANLIURFA) CREST HAVE BEEN INVESTIGATED WITH THE FINITE ELEMENTS METHOD Bünyamin ÜNAL DEPARTMENT OF GEOLOGİCAL ENGINEERING INSTITUE OF NATURAL, AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Prof. Dr. Aziz ERTUNÇ Year : 2000, Pages : 147 Jurry : Prof. Dr. Aziz ERTUNÇ Assoc. Prof. Dr. Hasan ÇETİN Assist. Prof. Dr. Reşit GERGER The Atatürk Dam, has been built on the Euphrates River, which lies on the border of Şanlıurfa and Adıyaman cities. Atatürk Dam is a clay core rockfill dam. Although the construction of the dam has been completed during the past years, the dam crest reinstatement works are still in progress. In this study, the deformation of the crest of dam has been investigated. The calculated and observed settlement of the body of dam have different values. During and after the filling operations the settlement rate was very fast. But a few years later the settlement rate slowed down. Compairing with the order earth fill dams the Atatürk Dam, with it's 169 m height from the talweg, is one of the the highest dam in the world. In this study, we examined and evaluated the problem by different points of view and especially emphasized the application of finite elements method. After comparison of this method with the other methods same decisions have been made. In order to investigate the deformations in the body of dam, 5 finite element models have been prepared. As a result of all the model studies,“settlement”at the crest area and“bulging”at the upstream cofferdam area have been observed. Furthermore, it is found out that the amount of the vertical movement is greater than the amount of horizontal movement. The total combined deformation values observed from the dam crest towards the upstream cofferdam are, succesively 2.839 m, 3.205 m, 3.751 m, 5.245 m and 5.613 m. The deformation values reached in models 4th and 5* have given results resembling the readings provided by the geodesic measurements as well as the dam monitoring instruments.