Türkiye'de yetişen bazı ağaç türlerinde verniklerin özelliklerinin araştırılması
The Investigations of varnishes' features at some tree species grown in Turkey
- Tez No: 139225
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ABDULKADİR MALKOÇOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Akrilik vernik, Poliüretan vernik, Selülozik vernik, Yapışma direnci, Aşınma direnci, Çizilme direnci, Ultramikroskopik incelemeler, Acrylic varnish, Polyurethane varnish, Cellulosic varnish, Adhesion strength, Abrasion strength, Strach strength, Ultramicroscopic inspections
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 149
Özet
ÖZET Bu çalışmada ülkemizde ticari önemi olan ağaç türleri odunlarının verniklenebilme özellikleri araştırılmıştır. Bu amaçla 5 farklı ağaç türü; yapraklı ağaç türlerinden Doğu Kayını (Fagus orientalis Lipsky.), Anadolu Kestanesi (Castenea sativa Mili.) ve Sakallı Kızılağaç (Almış glutinosa subsp. barbata (C.A.Mey.) Yalt.) ile iğne yapraklı ağaç türlerinden Doğu Ladini (Picea orientalis L.(Link.)) ve Sarıçam (Pinus sylvestris L.) ve 3 farklı vernik çeşidi; selülozik, poliüretan, akrilik vernik kullanılmıştır. Ayrıca; kesit şeklinin de etkisini belirlemek amacıyla Doğu Kayını (Fagus orientalis Lipsky.) ve Doğu Ladini (Picea orientalis L.(Link.)) odunları kullanılmıştır. Belirtilen boyutlarda deneme örnekleri hazırlanmış ve örnekler üzerinde hava kurusu yoğunluk, pürüzlülük, kuru film kalınlığı, yapışma direnci, çizilme direnci, aşınmada ağırlık kayıpları, parlaklık ve ultramikroskopik incelemeler yapılmıştır. Sonuç olarak; Doğu Kayının direnç değerleri diğer türlere göre daha yüksektir. Vernik çeşitlerinden akrilik verniğin direnç özellikleri diğerlerine göre daha yüksek çıkmıştır. Yüzey düzgünlüğü arttıkça çizilme direnci hariç diğer direnç değerlerinde artış belirlenmiştir. Doğu Ladininde teğet kesitin daha iyi sonuçlar verdiği, Doğu Kayınında ise radyal kesitin ayapışma direncinin daha yüksek olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The Investigations of Varnishes' Features at Some Tree Species Grown In Turkey In this study, the varnishability properties of some commercially important wood species were searched, for this purpose five different wood species (beech, chesnut and alnus as hardwoods, and spuce and yellow pine as softwood) and 3 different types of varnish (cellulosic, polyurethane and acyrilic varnish)were used. In addition, in order to determine effect of sawn types and fiber directions, beech and spuruce were used. The test samples were prepared according to related standards after wood samples were conditioned and specific gravity in the 12 % moisture content, surface roughness, dry film thickness, adhesion strength, abrasion strength,, the weight loses due to abrasion, strach strength brightness and ultramicroscopic inspections were studied. The result indicated that beech wood sampless had higher strength properties than the others. Also it was found that acrylic varnish strength properties were higher. As surface roughness decreased, all the strength properties increased except strach strength. It was found that the adhesion strength was higher for spruce wood samples cut in tangential direction while radial surface of beech wood samples gave the higher adhesion strength.