Yeni bir ardışık dizi kestirim algoritması ve frekans seçici kanallarda başarımının incelenmesi
A New sequential block data estimation and its peformance analysis over frequency selective channels
  1. Tez No: 139228
  2. Yazar: TUĞRUL ÇAVDAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ GANGAL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Ardışık Kod Çözme, Kanal Denkleştirme, Sembollerarası Girişimli Telsiz Kanallar, Sequential Decoding, Equalization, Intersymbol Interference Wireless Channels VI
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
ÖZET Yeni nesil haberleşme sistemleri ses ve görüntü verilerini yüksek hızda iletecek standartlara sahip olacaktır. Böyle sistemler gönderilen verinin yüksek hızda kod çözümüne ve kullanılacağı telsiz ortamlarda sembollerarası girişimin neden olacağı bozucu etkileri hızlı bir şekilde yok etmeye gereksinim duyacaklardır. Uzun kanal bellekleri ve uzun kısıt uzunluklu kodlar söz konusu olduğunda günümüzde mevcut olan kod çözme algoritmaları böyle sistemler için yavaş kalmaktadır. Bu çalışmada ana katkı olarak hem hızlı çalışan hem de düşük bit hata olasılığına sahip yeni bir ardışık kod çözme algoritması geliştirilmiştir. Algoritmanın kod çözmedeki bit hata olasılığı ve işlem karmaşıklığı başanmlan Viterbi ve diğer ardışık kod çözme algoritmalannkilerle karşılaştınlmıştır. Daha sonra sembollerarası girişim olan telsiz Rayleigh kanallar modellenmiş ve sunulan algoritmayla bu çok-yollu kanallardaki girişimleri ortadan kaldırılarak denkleştirme işlemi gerçekleştirilmiştir. Algoritmanın denkleştirme başarımı mevcut alternatif kanal denkleştirme tekniklerinden En Büyük Olabilirlik Dizi Kestirimi (MLSE) ve Özyinelemeli En Az Kareler (RLS) ile diğer ardışık kod çözme algoritrnalarınınkilerle değişik şartlarda karşılaştınlmıştır. Buradaki alıcı modelinde kanalın bilinmediği varsayılmış ve kanal kestirimi yapılmıştır. İkinci bir katkı olarak kanal iyileştirme tekniği geliştirilmiş, bu teknikle kanalın enerjisinin büyük bir kısmının bir tap üzerinde toplanması sağlanmış. Bu teknik alıcıda kullanılarak sunulan algoritmanın daha iyi bir başarım göstermesi sağlanmıştır. Tüm karşılaştırmalar sonunda sunulan algoritmanın optimuma yakın bir bit hata olasılığı başanmını düşük işlem karmaşıklığıyla yakaladığı görülmüştür. Bu yüzden çok kısa sürede kod çözme ve kanal denkleştirme işlemine ihtiyaç duyan yüksek hızlı haberleşme sistemleri için aday olabilecek bir algoritmadır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY A New Sequential Block Data Estimation Algorithm and Its Performance Analysis over Frequency Selective Channels The next generation communication systems will be capable of transmitting both voice and video stream with high data rate. Such systems will need fast decoding and fast combatting the distortion introduced by intersymbol interference on wireless environment. In the case of long channel memories and long constraint length codes, the present decoding algorithms becomes very slow for such systems. In this thesis, a new sequential decoding algorithm, which is both able to decode very fast and capable of decoding with very low bit error probability, is introduced. The performance analysis of both bit error rate and computational complexity of the algorithm was compared with those of Viterbi and other sequential decoding algorithms. Intersymbol interference Rayleigh wireless channels were modeled and the equalization process was implemented by removing intersymbol interference on those multipath channels by using the proposed algorithm. The performance analysis of equalization of the algoritm was compared with those of Maximum Likelihood Sequence Estimation and Recursive Least Squares in different conditions. Here it is assumed that channel is unknown and channel estimation was implemented on the receiver in this work. As a second contribution, a channel improvement technique is developed and provided that the most energy of channel is accumulated on a tap only. By using this technique on receiver, a performance improvement of the proposed algoritm is acquired. As a result of all comparisons, It has seen that the proposed algorithm has approximated to the optimum bit error rate performance with very low computational complexity. Comparing to ordinary Viterbi Algorithm, therefore, it is a algorithm which can be candidate for such high data rate communication systems which needs fast decoding and equalization.