Doğu Karadeniz'deki deniz salyangozunun Rapana thomasiana Crosse, 1861 biyoekolojisi
Bio-ecology of the whelk Rapana thomasiana Crosse, 1861 in the Eastern Black Sea region
- Tez No: 139229
- Danışmanlar: PROF. DR. ERTUĞ DÜZGÜNEŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Balıkçılık Teknolojisi, Fisheries Technology
- Anahtar Kelimeler: Deniz salyangozu, Kapana thomasiana, Üreme, Beslenme, Büyüme, Biyokütle, Doğu Karadeniz
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
ÖZET Bu araştırmada Doğu Karadeniz'de bulunan Repona thomasiana Crosse, 1861 (Gastropoda: Prosobranchia) populasyonun yapısı, büyüme, beslenme, üreme periyotları ve biyokütlesi çalışılmıştır. Örneklemeler Kasım 1999 - Ekim 2000 tarihleri arasında direçle yapılmıştır. R. thomasiana populasyonun da boy 20-95 mm arasında değişim göstermektedir. Ortalama boy 52.85±0.234 mm, genişlik 36.60±0.312 mm, ve ağırlık 27.72±0.403 g olarak belirlenmiştir. Boy-ağırlık ilişkisi W=0.00009 L3 1459 şeklinde bulunmuştur. Cinsiyet oranı (D:E) 1:1.6 ve cinsi olgunluk boyu ise 40 mm olarak tahmin edilmiştir. Sürmene - Of kıyı sularında deniz salyangozunun biyokütlesi ortalama 6.40 t/km2 olarak tahmin edilmiştir. Tank ortamında markalanmış salyangozlarda yapılan 3 aylık periyotta günlük spesifik ve oransal büyüme oranı ise sırasıyla % 0.157±0.0241 ve % 16.602±2.7183 şeklindedir. Denizde yapılan çalışmada ise boyca ve ağırlıkça oransal büyüme % 11.59 ve 44.52 olarak bulunmuştur. Haziran ayında (19 °C) yapılan saha çalışmasında deniz salyangozunun 24 saatlik periyot içerisinde sabah saatleri hariç (9:00) gün boyu beslendiği gözlenmiştir. Mide içeriği miktarı erkek bireylerde dişilere göre daha yüksek bulunmuştur (PO.05). Deniz salyangozlarında üreme gonadosomatik indeks (GSI) ve.gonad histolojisi sonuçlarına göre belirlenmiştir. Yumurtlama haziran ve ağustos aylarını kapsamaktadır. Gonad gelişimi başlangıç, gelişme, olgunlaşma, boşaltma, tam boşaltma ve dinlenme olarak altı safhada incelenmiştir. Gonad gelişimi bakımından hem dişi hem de erkek bireyler benzerlik gösterirler.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Bio-Ecology of the Whelk Rapana thomasiana Crosse, 1861 in the Eastern Black Sea Region Population structure, growth, feeding behaviour, annual reproductive cycle and biomass of Kapana thomasiana Crosse, 1861 (Gastropoda: Prosobranchia) were studied in the Eastern Black Sea regioa R thomasiana population varied from 20 mm to 95 mm in shell length in this area and mean length, weight were found as 52.85±0.234 mm, 27.72±0.403 g respectively. Length-weight relationship was estimated as W=0.00009 L31459. Sex ratio (F:M) was 1:1.6 and the the onset of sexual maturity was found at 40 mm mean shell length. Biomass of whelk was estimated as 6.40 t/km2 at the Sürmene -Of (Trabzon) coastline. The labelled whelks were maintained in tank for 3-months. Mean specific and relative growth rates were calculated as 0.157±0.0241 % day1, 16.602+2.7183 % respectively. Mean growth rates were found as 11.59 % and 44.52 % for the shell length and weight for natural population. Diel feeding periodicity were investigated in whelk by randomly collecting samples at successive 3-h intervals throughout the 24-h period in June (19 °C). Feeding occurs all day through except early hours of the day (9:00 hours).