İnteraktif sistemlerde Alaşehir grabeninin sismik atribütler kullanılarak yapısal-stratigrafik yorumu ve hidrokarbon potansiyelinin araştırılması
The Structural-stratigraphic interpretation and investigation of hydrocarbon potential of the Alaşehir graben by using seismic attributes in the interactive systems
  1. Tez No: 139234
  2. Yazar: MURAT YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KENAN GELİŞLİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Jeofizik Mühendisliği, Geophysics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Graben, Süperimpoze, Jeotermal, Hidrokarbon, Sismik Atribüt, İnteraktif Yorum Sistemleri, Kapan VI, Graben, Superimpose, Geothermal, Hydrocarbon, Seismic Attributes, Interactive Interpretation Systems, Trap VII
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeofizik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
ÖZET Batı Anadolu'da gerilme alanlarında bulunan Alaşehir Grabeni, izmir'in yaklaşık 140 km doğusundadır ve yaklaşık Doğu-Batı (D-B) yönlü Gediz Grabeni içerisinde hapsedilmiş bir konumda yer almaktadır. Neojen'in farklı dönemlerinde gelişen ve Alaşehir Grabeni içerisinde yer alan yaklaşık Kuzeydoğu-Güneybatı (KD-GB) yönlü graben çökelleri daha yaşlıdır. Bu çökeller Alt-Orta Miyosen boyunca çökelmiş geniş alanlara yayılımlı gölsel petrollü şeyller ve fan delta sedimanlan içerirler. Daha genç yaşlı Pliyosen grabeni ise D-B yönlüdür ve Alaşehir civarında KD-GB yönlü grabeni örterek süperimpoze bir konum sağlar. Gölsel şeyi ve fan delta tipindeki kaim ve organik maddece zengin kalkerli siyah şeyllerden oluşan kaynak kayalar erken olgundur. Alaşehir basenini oluşturan Pliyosen tektonik aktivitesi, faylarla ilişkili jeotermal alanların oluşumuna olanak sağladığından sığ derinliklerde dahi organik maddece zengin gölsel sedimanlardan, lokal ısı kaynağı sayesinde önemli miktarlarda hidrokarbon türetilebilir. Alaşehir Grabeninin süperimpoze konumunun araştırılması ve petrol potansiyelinin belirlenmesi için, graben alanına ait 10 adet sismik kesit ve 2 adet gravite-manyetik hat verileri kullanılmıştır. Sismik veriler; hız, zaman ve maliyet yönünden büyük katkılar sağlayan interaktif yorum sistemlerinde, zaman göçlü sismik kesitlerden sismik anlık atribütler (genlik, faz ve frekans) hesaplanarak birlikte yorumlanmıştır. Böylece sismik atribütlerin kullanılması ile litolojik değişiklikler daha belirgin hale getirilmiş ve zaman göçlü sismik kesitlere yeni bilgiler eklenerek petrol endüstrisi açısından önemli bir takım ayrıntıların elde edilmesine çalışılmıştır. Güvenilir bir yorumlama tekniği için, sismik yorumlama sırasındaki her aşama, jeolojik saha çalışmaları ve diğer jeofizik yöntemlerle (Gravite ve Manyetik) elde edilen bilgiler ışığı altında mukayese edilerek, yapısal ve stratigrafik kapanların varlığı araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The Structural-Stratigraphic Interpretation and Investigation of Hydrocarbon Potential of the Alaşehir Graben by Using Seismic Attributes in the Interactive Systems Alaşehir Graben, which is a representation of extension in Western Anatolia, is entrapped within the East- West (E-W) oriented Gediz Graben, and is located about 140 km east of İzmir. Approximately NE-SW and E-W oriented graben sets were developed during different periods of Neogene in Western Anatolia. Alaşehir Graben is one of the NE-SW oriented graben containing widespread fan delta sediments and lacustrine shales with petroleum show. The age of the sediment fill in the graben is lower-middle Miocene. Pliocene grabens are E-W oriented, and they provide superimposed graben configuration by cutting NE-SW oriented grabens. Such a configuration is observable around Alaşehir. Source rocks which are composed of lacustrine shales and fan delta type of thick and organic rich calcareous black shales are early mature. Since Pliocene tectonic activity forming Alaşehir Basin provides possibility to form geothermal areas related to faults, even in shallow depths significant amounts of hydrocarbons can be generated from organic rich lacustrine sediments by means of heat source. To investigate superimposed location of Alaşehir Graben and to determine petroleum potential, 10 seismic time migration sections and 2 gravity-magnetic line data have been used. Seismic data, in the interactive interpretation systems, have been interpreted by calculating seismic instantaneous attributes with seismic time migration sections. By using seismic attributes, lithologic difference became clearer, and adding new information to seismic time migration sections, some important details have been tried to be obtained for petroleum industry. To get a reliable interpretation technique, by comparing every step during interpretation session with geologic information and other geophysical methods, the interpretation has been tested, and the existence of structural and stratigraphic traps has been investigated.