Bodrum yarımadasında kullanılan uzatma ağları ve seçiciliklerinin belirlenmesi
Estimation of selectivity of gillnet and thermal net in use in the Bodrum peninsula
- Tez No: 139233
- Danışmanlar: PROF. DR. ERTUĞ DÜZGÜNEŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Balıkçılık Teknolojisi, Fisheries Technology
- Anahtar Kelimeler: Seçicilik, Galsama Ağı, Fanyalı Ağ, Bodrum Yarımadası, İsparoz (Diplodus annularis), Sardalya (Sardinella aurita), Hannos (Serranus cabrilla), Kupes (Boops boops), Yabani mercan (Pagellus acarne), Tekir (Mullus surmuletus), Barbunya (Mullus barbatus), İzmarit (Spicara smaris), Kolyoz (Scomber japonicus), Sinarit (Dentex dentex), Selectivity, Gillnet, Trammel net, Bodrum Peninsula, Annular sea bream (Diplodus annularis), Round sardinella (Sardinella aurita), Comber (Serranus cabrilla), Bogue (Boops boops), Axillary seabream (Pagellus acarne), Striped red mullet (Mullus surmuletus), Red mullet (Mullus barbatus), Picarel (Spicara smaris), Chub mackerel (Scomber japonicus), Common dentex (Dentex dentex)
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu araştırmada isparoz (Diplodus annularis), sardalya (Sardinella aurita), hannos {Serranus cabrilla), kupes {Boops boops), yabani mercan (Pagellus acarne), tekir (Mullus surmuletus), barbunya {Mullus barbatus), izmarit (Spicara smaris) ve kolyoz (Scomber japonicus) balıklan için Bodrum Yanmadası'nda kıyı balıkçılığında yaygın olarak kullanılan 40 mm göz açıklığına sahip galsama ağlarının seçiciliği hesaplanmıştır. 80 mm ağ gözü açıklığına sahip fanyalı ağların seçiciliği ise sadece sinarit (Dentex dentex) balığı için belirlenmiştir. Seçicilik parametreleri, operkulum ve maksimum çevre genişlikleri ölçümleri esas alman Sechin (1969) indirek hesaplama yöntemi ile tespit edilmiştir. 40 mm ağ gözü açıklığına sahip galsama ağlarının optimum yakalama boylan ve seçicilik faktörleri sırasıyla; isparoz için 12 cm ve 3, sardalya için 18 cm ve 4.5, hannos için 16 cm ve 4, kupes için 16.4 cm ve 4.1, yabani mercan için 13.6 cm ve 3.4, tekir için 16.5 cm ve 4.2, barbunya için 16.4 cm ve 4.1, izmarit için 15.2 cm ve 3.8, kolyoz için 19 cm ve 4.75 olarak hesaplanmıştır. 80 mm ağ göz açıklığına sahip fanyalı ağların optimum yakalama boyu ve seçicilik faktörü sinarit balığı için 28 cm ve 7 olarak tespit edilmiştir. Aynca bu araştırmada, çalışılan tüm türlerin boylan ile maksimum çevre genişlikleri (Gma* ) ve operkulum çevre genişlikleri (Gc ) arasındaki ilişkiler belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Estimation of Selectivity of Gillnet and Trammel net in Use in the Bodrum Peninsula In this study selectivity of gillnets of 40 mm mesh size which are widely used in the coastal fisheries, were studied for annular sea-bream (Diplodus annularis), round sardinella (Sardinella aurita), comber (Serranus cabrilla), bogue (Boops boops), axillary seabream (Pagellus acarne), striped red mullet (Mullus surmuletus), red mullet (Mullus barbatus), picarel {Spicara smarts) and chub mackerel (Scomber japonicus). Selectivity of trammel net of 80 mm mesh size was also investigated for common dentex (Dentex dentex). Selectivity parameters were estimated using Sechin model based on the measurements of maximum body girth and head girth. Optimum catch length and selection factor of gillnet of 40 mm mesh size were estimated as 12 cm and 3 for annular sea bream, 18 cm and 4.5 for round sardinella, 16 cm and 4 for comber, 16.4 cm and 4. 1 for bogue, 13.6 cm and 3.4 for axillary seabream, 16.5 cm and 4.2 for striped red mullet, 16.4 cm and 4.1 for red mullet, 15.2 cm and 3.8 for picarel, 19 cm and 4.75 for chub mackerel respectively. The optimum catch length and selection factor of trammel net of 80 mm mesh size were also as 28 cm and 7estimated for common dentex. Additionaly, relationship between fish length and maximum girth (Gmax) and head girth (Gc) for all fish species studied were also determined.