Çıldır Gölü'nde bulunan kuğu midyesi (Anodonta cygnea, Linnaeus, 1758)'nin biyo-ekolojik özellikleri
Bio-ecological characteristics of swan mussel, Anodonta cygnea, Linnaeus, 1758 in the Lake Çıldır
- Tez No: 139237
- Danışmanlar: PROF. DR. ERTUĞ DÜZGÜNEŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Balıkçılık Teknolojisi, Fisheries Technology
- Anahtar Kelimeler: Kuğu midyesi, Çıldır Gölü, Anodonta cygnea, Glochidium, Populasyon Parametreleri VI, Swan mussel, Lake Çıldır, Anodonta cygnea, Glochidium, Population Parameters VII
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
ÖZET Kuğu midyesi, Türkiye'nin doğusunda bulunan Çıldır Gölü'nde yaşayan endemik bir türdür. Bu araştırmada A.cygnea populasyonun özellikleri, büyüme oranları, kondisyon indeksi, etin biyokimyasal kompozisyonu ve larval gelişimleri üzerinde çalışılmıştır. Çıldır Gölü'nden Mayıs-Ekim 2001 tarihleri arasında dalgıçlar tarafından 1227 adet midye toplanmıştır. Çevresel fektörlerden sıcaklık, iletkenlik, pH, oksijen, klorofil-a değerleri incelenmiştir. Alınan örneklerin ortalama 104.2± 0.52 mm kabuk boyuna ve 94.8±1.42 g cardı ağırlığa sahip oldukları belirlenmiştir. Boy-ağırlık ilişkisi W = 0.0001* L2'88 (r = 0.96) olarak hesaplanmıştır. Kondisyon indeksi, temmuz ayı maksimum Kı= 16.28±1.56 ekim ayında minumum Kj= 13.92±0.55 değerdedir. Anodonta çygnea'nm boyu ile kuru et ağırlığı arasında; W=0.052*L - 2.37 r=0.99, W=0.000003*L299 (r=0.95) şeklinde bir ilişki bulunmuştur. Ortalama 99.3±0.23 mm boyunda (n=34) olan midyelerin larva sayısı 114999±95S adet larva bulunmuştur. Midye boyu ile larva sayısı arasında N - 43.696*L168 (r=0.42) şeklinde bir ilişki mevcuttur. Etin biyokimyasal kompozisyonun (kuru et, su, kül, protein ve yağ) aylık değişimleri incelenmiştir. A.cygnea'mn protein ve yağ oranı (kuru ette) sırasıyla % 41.66 ve % 6.39'dur. Üreme dönemi Mayıs 2001'den Haziran 2002'ye kadar kontrol edilmiştir. Kuğu midyesinin larvayı vücudunda taşıma süresi temmuz sonundan başlayıp gelecek yılm haziran ayına kadar sürmektedir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Bio-Ecological Characteristics of Swan Mussel, Anodonta cygnea Linneaus 1758 in the Lake Çıldır. Swan mussel is an endemic species of Lake Çıldır, located in the east of Turkey Population structure, growth rates, condition index, biochemical composition of somatic tissues and larval (glochidium) development of the species have been studied. 1227 specimens of A. cygnea were sampled from the Lake by the Sucuba divers from May 2001 to October 2001. Relevant enviromental variables, namely temperature, electrical conductivity, pH, oxygen and chlorophyll-a, were also followed. A. cygnea samples consisted of individuals with size range of 45-145 mm and mean shell length of 104.2 ± 0.52 mm, and live weight of 94.8 + 1.42 g. The relationship between shell length and live weight was estimated as W = 0,0001 *L2'88 (r=0.96). Condition index values exhibited clear monthlly variations: reaching maximum value in July C, =16.28±1.56, minumum value in October d=13.92±0.55. The relationship between the dry meat weight and the length DMW=0.000003*L299 (r=0.95) Number of larvae produced by 99.3±0.23 mm mean shell length were 1 14999±955 and the relationship between these parameters was found as N=43.696*L' 68 (r=0.42). Biochemical composition values (dry meat, water, ash, crude protein and crude lipid) of tissue show montly variations. Mean crude protein and lipid contents of A. cygnea were 41.66% and 6.39 % respectivly. Reproductive period was controlled from May 2001 to July 2002. Duration of the gravity continued from the end of the July to nex year June.