Gönen, Kestanbol ve Diyadin kaplıcalarından termofilik bakterilerin izolasyonu, moleküler yöntemlerle karakterizasyonu ve tanımlanması
Isolation, characterization with molecular methods and description of thermophilic bacteria from Çönen, Kestanbol and Diyadin hot springs
  1. Tez No: 139245
  2. Yazar: SABRİYE ÇANAKÇI DÜLGER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ OSMAN BELDÜZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Diyadin Kaplıcası, Gönen Kaplıcası, Kestanbol Kaplıcası, Termofilik Bakteri, Anoxybacillus sp, Saccharococcus sp, Bacillus sp. VII, Diyadin Hot Spring, Gonen Hot Spring, Kestanbol Hot Spring, Thermophilic Bacterium, Anoxybacillus sp, Saccharococcus sp, Bacillus sp. VIII
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Yeni termofilik bakteri türleri bulmak ve biyoteknolojik potansiyellerini araştırmak amacıyla, Diyadin (Ağrı), Gönen (Balıkesir) ve Kestanbol (Çanakkale) kaplıcalarından termofilik bakteri izolasyonları gerçekleştirildi. Bu amaçla her üç kaplıcadan alman su örneklerinden elde edilen koloniler, morfolojilerine göre ayrılarak, Diyadin Kaplıcasından dokuz, Gönen Kaplıcasından iki ve Kestanbol Kaplıcasından altı olmak üzere toplam onyedi izolat diğer testlere tabi tutulmak üzere seçildi. Seçilen izolatlar, morfolojik, fizyolojik, biyokimyasal, kemotaksonomik, bazı genetiksel ve DNA-DNA homolojisi açısından incelendiler. Yapılan incelemeler sonucunda bu izolatlar, Bacillus cinsine veya bu cinsten son zamanlarda ayrılmalar sonucu oluşmuş olan yakın cinslere dahil edildiler. Gönen Kaplıcasının bir izolatımn Anoxybacillus cinsine ait yeni bir tür ve Diyadin Kaplıcası izo lallarından altısının bu türün suşları olduğu sonucuna varılarak, bu yeni tür Anoxybacillus gonensis olarak adlandırıldı. Kestanbol Kaplıcası izolatlarından üçünün Anoxybacillus cinsine ait yeni bir tür ve bu türe ait suşlar olduğu sonucuna varılarak, bu yeni türe ise Anoxybacillus kestanbolinensis adı verildi. Ayrıca Diyadin Kaplıcasından diğer üç izolatın Bacillus licheniformis, Anoxybacillus pushchinoensis ve Bacillus thermosphericus'sL, Kestanbol Kaplıcasından diğer bir izolatın Bacillus thermosphericus ve birisinin Saccharococcus caldoxylosilyticus'a. ve Gönen Kaplıcasından diğer bir izolatımn ise Bacillus thermoleovorans'a ait suşlar olduğu sonucuna varıldı. Kestanbol Kaplıcasından elde edilen S. caldoxylosilyticus'un DNA polimeraz geninin kısmi gen sırası ortaya çıkarıldı. Ayrıca A. gonensis' in yüksek ksiloz izomeraz enzim aktivitesine sahip olduğu bulundu. Bu çalışmada bulunan yeni termofilik tür ve suşların belirli özelliklerinden dolayı biyoteknolojik potansiyel taşıyabilecekleri sonucuna varılmış olup, Türkiye'deki diğer kaplıcalarda da benzer yeni tür ve suşların bulunabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Isolation, Characterization with Molecular Methods and Description of Thermophilic Bacteria from Gonen, Kestanbol and Diyadin Hot Springs For the purpose of finding new thermophilic bacteria species and studying their biotechnological potential, thermophilic bacteria isolations from Diyadin (Ağrı), Gonen (Balıkesir), Kestanbol (Çanakkale) hot springs were made. Based on colony morphology, nine different isolates from Diyadin hot spring, two from Gonen hot spring and six from Kestanbol hot spring were selected and subjected to further tests. The isolates were examined based on morphological, physiological, biochemical, some genetical, chemotaxonomical features and DNA-DNA homology. The isolates, as results of the study, were placed into the genus Bacillus or the genus separated from the genus Bacillus recently. One of the isolates belonging to Anoxybacillus genus from Gonen hot spring was a new species designated as Anoxybacillus gonensis and six of the isolates from Diyadin hot spring were the strains of it. Tree isolates belonging to Anoxybacillus genus from Kestanbol hot spring were new species designated as Anoxybacillus kestanbolinensis and its strains. Moreover, the other three isolates from Diyadin hot spring were Bacillus licheniformis, Bacillus thermosphericus and Anoxybacillus pushchinoensis. Two isolates from Kestanbol hot spring belonged to Bacillus thermosphericus, another belonged to Saccharococcus caldoxylosilyticus. And another isolate from Gonen hot spring belonged to Bacillus thermoleovarans. We found that A. gonensis had high xylose isomerase activity, and also determined the partial DNA polymerase gene sequence of S. caldoxylosilyticus obtained from Kestanbol hot spring. We suggest that new thermophilic species and strains described in this study may have some biotechnological potential and other hot springs of Turkey may have similar new species and strains.