Şiran-1 kilinin su tutma eğrileri ve şişmeye karşı kimyasal stabilizasyonu
Soil water retention curve of Şiran-1 clay and chemical stabilization for swelling
  1. Tez No: 139256
  2. Yazar: EVİN NAS
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA AYTEKİN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Soil Water Retention Curves, Swelling Soils, Soil Suction, Stabilization, RETC. IX
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 220
Özet
ÖZET Zeminlerin şişme potansiyellerinin belirlenmesinde anahtar bir bilgi olan su tutma eğrileri (STE), zemin emme gerilmesi (soil suction) ile zeminin su içeriği arasındaki ilişkiyi göstermektedir. Bu çalışmada öncelikle şişen zeminlerde su tutma eğrilerinin belirlenmesindeki yöntemler araştırılmış, şişen zeminler tanıtılmış, konuyla ilgili geniş bir literatür incelemesi yapılmıştır. Gümüşhane ili Şiran ilçesi Mertekli köyünden alınan ve şişen türden olan zeminin fiziksel, mineralojik ve şişme özellikleri belirlenmiş, Şiran- 1 kili olarak adlandırılan zemine ait su tutma eğrileri zeminin doğal hali ve çeşitli oranlarda kireç, çimento ve alçı katkıları kullanması halinde ayrı ayrı belirlenmiştir. Su tutma eğrilerinin belirlenmesinde“filtre kağıdı yöntemi”kullanılmıştır. Ayrıca RETC olarak adlandırılan ve su tutma eğrilerinin belirlenmesinde kullanılan bilgisayar yazılımı ile Şiran- 1 kilinin su tutma eğrileri elde edilmiştir. Deneysel olarak elde edilen verilerin, değişik araştırmacılar tarafindan önerilen ampirik su tutma eğrisi denklemleri ile uyumluluğu (anlamlılığı) istatistiksel olarak değerlendirilmiştir. Bu denklemlerle, deneysel veriler arasındaki ilişki t testi ile incelenmiş ve genel olarak hepsinde kabul edilebilir bir uyum olduğu gözlenmiştir. Anahtar Kelimeler : Su Tutma Eğrisi, Şişen Zeminler, Zemin Emme Gerilmesi, Stabilizasyon, RETC. VIII
Özet (Çeviri)
SUMMARY Soil Water Retention Curve of Şiran-1 Clay and Chemical Stabilization for Swelling Soil water retention curves, which are a key knowledge of estimating the swelling potential of soils, show the relationship between soil suction and soil water content. In this thesis, the methods of estimating soil water retention curves in swelling soils have been investigated and wide literature search has been done. Physical, mineralogical and swelling features of swelling soil, taken from Mertekli village of Şiran District of Gümüşhane City, have been designated. Soil water retention curves, belong to the clay named as Şiran-1, have been estimated for natural state and different proportion of lime, cement and gypsum additive state of soil.“Filter paper method”has been used in estimating of water retention curves. Also, water retention curves of Şiran-1 clay have been plotted by a computer software named as RETC, which is used in order to estimate soil water retention curves. The harmony between experimental results and soil water retention curves, that is suggested from different researchers, has been evaluated statistically. The relationship between these equations and experimental data have been examined by test t and an acceptable harmony has been generally observed for all.