Realistic rendering of a multi-layered human body model
Çok katmanlı bir insan modelinin gerçekçi görüntülenmesi
- Tez No: 139257
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. UĞUR GÜDÜKBAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: insan vücudunun modellenmesi ve canlandırılması, çok kat manlı modelleme, eklemli vücut, kinematik, ters kinematik, etki doğrusu, deri kaplama, deformasyon. vi, Human body modeling and animation, multi-layered modeling, artic ulated figure, kinematics, inverse kinematics, action line, skinning, deformation. IV
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
ÖZET ÇOK KATMANLI BİR İNSAN MODELİNİN GERÇEKÇİ GÖRÜNTÜLENMESİ Mehmet Şahin YEŞİL Bilgisayar Mühendisliği Bölümü, Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Uğur Güdükbay Ağustos, 2003 Bu tez çalışmasında, insan vücudunun hareket ederken gerçekçi olarak görüntülenmesi (boyanması) için çok katmanlı bir insan modeli önerilmiş ve gerçekleştirilmiştir. Önerilen insan modeli, iskelet katmanı, kas katmam ve deri katmanı olmak üzere üç katmandan oluşmaktadır. Bir grup eklem ve kemikle temsil edilen iskelet katmam, insan modelinin ters kinematik yöntemler kul lanılarak hareket ettirilmesini sağlamaktadır. Kaslar, bir grup kontrol noktasıyla tanımlanan etki doğrularıyla modellenmiştir. Bu etki doğrulan, kas tarafından kemik ve deri yüzeyi üzerine uygulanan kuvvetleri temsil etmektedir. Deri kat manı üç boyutlu bir modelleyici kullanılarak modellenmiştir ve bu katmanın iskelet katmam ile kas katmanına bağlanması suretiyle canlandırma süresince derinin deforme edilmesi sağlanmıştır. Deri yüzeyi, iskelet ve kas katmanının mevcut durumlarına bağlı olarak iki aşamalı bir algoritma kullanılarak deforme edilmiştir. Birinci aşamada, deriyi iskeletin hareketine göre deforme eden bir deri kaplama algoritması kullanılmıştır, ikinci aşamada ise, deri yüzeyi, alttaki kas katmanı vasıtasıyla deforme edilmiştir. Gerçekleştirilen sistem ile üretilen görsel sonuçlar da tezde sunulmuştur. Başarım sonuçlan sistemin orta karmaşıklıkta(deri katmanında 33,000 üçgen içeren) bir model için gerçek zamanlı hızlarda çalıştığını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT REALISTIC RENDERING OF A MULTI-LAYERED HUMAN BODY MODEL Mehmet Şahin YEŞİL M.S. in Computer Engineering Supervisor: Assist. Prof. Dr. Uğur Güdükbay August, 2003 In this thesis study, a framework is proposed and implemented for the real istic rendering of a multi-layered human body model while it is moving. The proposed human body model is composed of three layers: a skeleton layer, a muscle layer, and a skin layer. The skeleton layer, represented by a set of joints and bones, controls the animation of the human body model using inverse kine matics. Muscles are represented by action lines, which are defined by a set of control points. The action line expresses the force produced by a muscle on the bones and on the skin mesh. The skin layer is modeled in a 3D modeler and deformed during animation by binding the skin layer to both the skeleton layer and the muscle layer. The skin is deformed by a two-step algorithm according to the current state of the skeleton and muscle layers. In the first step, the skin is deformed by a variant of the skinning algorithm, which deforms the skin based on the motion of the skeleton. In the second step, the skin is deformed by the underlying muscular layer. Visual results produced by the implementation is also presented. Performance experiments show that it is possible to obtain real-time frame rates for a moderately complex human model containing approximately 33,000 triangles on the skin layer. m