YBCO edge transition bolometers: Effect of superconductivity transition on the phase and magnitude of the response
YBCO kenar geçiş bolometreleri: Tepkinin fazı ve büyüklüğü üzerinde süper iletken geçişin etkisi
- Tez No: 139261
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHDİ FORDMANESH
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Süperiletken, bolometre, kızıl ötesi detektör, ısıl model, YBCO. iv, Superconductor, bolometer, infrared detector, thermal model, YBCO. m
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
ÖZET YBCO KENAR GEÇİŞ BOLOMETRELERİ: TEPKİNİN FAZI VE BÜYÜKLÜĞÜ ÜZERİNDE SÜPERİLETKEN GEÇİŞİNİN ETKİSİ Ali Bozbey Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Mehdi Fardmanesh Ağustos 2003 Yakın kızıl ötesi ışıma altında, YBü2Cu30rs,nın optik tepkisinin fazı ve büyüklüğü üzerinde süperiletken geçişin etkileri incelendi. Hem küçük alanlı hem de büyük alanlı aygıtların tepkisi incelendi ve çeşitli anomaliler gözlendi. Küçük alanlı LaAl03 altlıklı aygıtların tepkileri direnç-sıcaklık grafiğinin eğimine, dR/dT, dayanarak beklenenden oldukça farklı sonuçlar verdi. Bu ayrımın süperiletken geçişine kuvvetle bağlı olduğu gözlemlendi. Aygıtların sıcaklığa bağlı tepki ölçümlerinde, hem tepkinin dR/dT grafiğine göre ölçeklendirilmiş büyüklüğü hem de fazı, Tc_(onset'in altıda ani değişiklikler gösterdi. Ayrıca, faz değişikliğinin modülasyon frekansına da kuvvetle bağlı olduğu gözlemlendi. Süperiletken geçiş sıcaklığı çevresinde aygıtların tepkisinin modülasyon frekansı ve sıcaklığa bağlılığından sorumlu mekanizmalar incelendi ve analizleri sunuldu. Elektriksel parametrelerle ısıl parametrelerin benzerliğini kullanan ileri bir termal model geliştirildi. Film /altlık ısıl sınır direnci ve film ısı sığası ölçüm sonuçlarıyla hesap sonuçları birbirine uydurularak bulundu.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT YBCO EDGE TRANSITION BOLOMETERS: EFFECT OF SUPERCONDUCTIVITY TRANSITION ON THE PHASE AND MAGNITUDE OF THE RESPONSE Ali Bozbey MS. in Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Assist. Prof. Dr. Mehdi Fardmaııesh August 2003 Dependence of phase and magnitude of the response of YBa2Cu30rs edge tran sition bolometers on the superconductivity transition due to the near infrared ra diation is studied. The responses of both large and small area fabricated devices were investigated and several anomalies have been observed. The response of small area LaAlOw substrate devices considerably differed from that expected based on the slope of the resistance vs. temperature curve, dR/dT. This discrepancy is observed to be strongly dependent on the supercon ducting transition. Both the normalized magnitude with respect to dR/dT and phase of the response of the devices showed abrupt changes for below the Tr^imse) when measured versus temperature. In addition, the phase variation also showed strong dependence on the modulation frequency. The analysis and proposed mechanisms responsible in the modulation fre quency dependence of the response versus temperature of the devices, within the superconductivity transition region of the devices, are presented. An advanced thermal model that uses the analog}' between thermal and electrical parame ters is developed. The film/substrate thermal boundary resistance and the film heat capacitance of the fabricated devices are also found by fitting the measured response to the calculated response for the devices.