Balancing straight and U type assembly lines with stochastic process times
Rassal iş zamanlı düz ve U-tipi montaj hatlarının dengelenmesi
- Tez No: 139260
- Danışmanlar: PROF. DR. İHSAN SABUNCUOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Montaj hattı dengeleme, Rassal iş zamanları, Işın taraması, Assembly Line Balancing, Stochastic Task Times, Beam Search
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
ÖZET RASSAL İŞ ZAMANLI DÜZ VE U TİPİ MONTAJ HATLARININ DENGELENMESİ Halil Şekerci Endüstri Mühendisliği, Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Prof. Dr. İhsan Sabuncuoğlu Ağustos 2003 Bu tezde Rassal îş Zamanlı Montaj Hatlarının Dengelenmesi problemi üzerinde i çalışıldı. Araştırmamız hem iyi bilinen anuyumlu düz montaj hatlarını hem de anuyumlu U tipi montaj hatlarını istasyonlar arasında tampon envanterlerin yokluğunda incelemektedir. Amacımız işgücü maliyeti ve ürünü çevrimdışı montaj lama maliyeti gibi iki bileşenli bir maliyet fonksiyonunu en azlamaktır. Maliyet düz hatlar için kesin, U tipi hatlar için ise sezgisel bir yöntemle hesaplanmaktadır. Bu araştırmanın temelinde yatan ana fikir bir işin verilen istasyondaki konuma atanması için marjinal istenilirliğinin belirlenmesidir. Bu fikir düz ve U tipi montaj hatlarının dengelenmesinde kullanılmak üzere bir ışın taraması sezgisel yönteminin içerisinde kullanılmıştır. İş zamanlarının normal dağılıma sahip olduğu varsayımı altında literatürdeki iyi bilinen problemler üzerinde kapsamlı hesapsal deneyler ve benzetim deneyleri gerçekleştirilmiştir. Işın taraması kullanılarak elde edilen sonuçların kalitesi düz montaj hatları için literatürdeki bir diğer yöntemin sonuçlarıyla karşılaştınlmıştır. Montaj hattının bir benzetim modeli kurularak U tipi montaj hatları için elde edilen sonuçlar benzetim modelinin sonuçlarıyla karşılaştınlmıştır. Bu tezde sunulan yöntem amaç fonksiyonunda % 24'lere varan iyileştirmeler sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT BALANCING STRAIGHT AND U-TYPE ASSEMBLY LINES WITH STOCHASTIC PROCESS TIMES Halil Şekerci M.S. in Industrial Engineering Advisor: Prof. İhsan Sabuncuoğlu August,2003 In this thesis, we study the problem of assembly line balancing with stochastic i task process times. The research considers both the well-known straight line balancing problem and U-line balancing problem where the line is paced, with no buffer inventories between stations. The objective is to minimize a two component cost function where the cost terms come from cost of manning the line and cost of finishing the incomplete units off the line. Cost is measured by an existing exact method for straight line balancing and a heuristic cost measurement method is developed for U-line balancing. The key idea in the core of this research is a task's marginal desirability for assignment at a given station. This idea is embedded in a beam search heuristic for solving both the straight line and U-line balancing problem. Extensive computational experiments and simulation experiments are made with well-known problems in the literature under the assumption of normally distributed task processing times. The quality of the solutions found by beam search for the straight-line balancing problem is compared to an existing method in literature. A simulation model of the assembly design is constructed and sample results from the U-line balancing problem are tested against the simulation results. The algorithm presented in this thesis improves the objective function by up to 24 percent.