Using a data mining approach for the prediction of user movements in mobile environments
Mobil sistemlerde veri madenciliği kullanılarak kullanıcı hareketlerinin tahmini
- Tez No: 139268
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZGÜR ULUSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Location prediction, data mining, mobile computing, mobility patterns, mobility prediction m
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 50
Özet
ÖZET MOBIL SİSTEMLERDE VERİ MADENCİLİĞİ KULLANILARAK KULLANICI HAREKETLERİNİN TAHMİNİ Gökhan Yavaş Bilgisayar Mühendisliği, Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Özgür Ulusoy Aralık, 2003 Mobil bilgisayar sistemleri kapsamında yürütülen en önemli araştırma konularından biri de konum bilgisi yönetimidir. Konum bilgisi yönetimi, sistemden servis alan mobil kullanıcıların, zamana bağlı olarak değişen konum bilgilerinin uygun metodlar kullanarak güncellenmesi, saklanması ve gerektiğinde kullanılması konularını içerir. Son zamanlarda, hareket tahmini de konum bilgisi yönetimi alanında başlıca araştırma konularından biri haline gelmiştir. Bu tezde, mobil kullanıcıların hareket modellerinin veri madenciliği kullanılarak çıkarılması ve bu modeller kullanılarak mobil kullanıcıların daha sonraki hareketlerinin tahmin edilmesi için yeni bir algoritma geliştirilmiştir. Üç aşamadan oluşan bu algoritmanın ilk aşamasında kullanıcı hareket modelleri, kullanıcıların önceden kaydedilmiş mobil yörüngelerinden veri madenciliği kullanılarak çıkarılmaktadır. İkinci aşamada bulunan hareket modellerinden hareket kuralları üretilmekte, son aşamada ise bu hareket kuralları kullanıcının bir sonraki hücreler arası hareketinin tahmini için kullanılmaktadır. Sunulan algoritmanın performansı simülasyonlar yardımıyla iki farklı tahmin yöntemiyle karşılaştmlmıştır. Performans sonuçlan algoritmamızın diğer metodlardan daha doğru tahminler yapabildiğini göstermektedir. Anahtar Sözcükler. Yer tahmini, veri madenciliği, mobil bilgisayar sistemleri, hareket modelleri, hareket tahmini iv
Özet (Çeviri)
ABSTRACT USING A DATA MINING APPROACH FOR THE PREDICTION OF USER MOVEMENTS IN MOBILE ENVIRONMENTS Gökhan Yavaş M.S. in Computer Engineering Supervisor: Prof. Dr. Özgür Ulusoy December, 2003 Mobility prediction is one of the most essential issues that need to be explored for mobility management in mobile computing systems. In this thesis, we propose a new algorithm for predicting the next inter-cell movement of a mobile user in a Personal Communication Systems network. In the first phase of our three-phase algorithm, user mobility patterns are mined from the history of mobile user trajectories. In the second phase, mobility rules are extracted from these patterns, and in the last phase, mobility predictions are accomplished by using these rules. The performance of the proposed algorithm is evaluated through simulation as compared to two other prediction methods. The performance results obtained in terms of Precision and Recall indicate that our method can make more accurate predictions than the other methods.