A Unified model for hazardous waste management problem: Application in Turkey
Tehlikeli atık yönetimi problemi için kapsamlı bir model ve modelin Türkiye'de uygulaması
- Tez No: 139267
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BAHAR KARA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Tehlikeli Atık, Tesis Yerleşimi, Gaussian Plume Model IV, Hazardous waste, Facility location, Gaussian plume model 111
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
ÖZET TEHLİKELİ ATIK YÖNETİMİ PROBLEMİ İÇİN KAPSAMLI BİR MODEL VE MODELİN TÜRKİYE'DE UYGULAMASI Evren Emek Endüstri Mühendisliği Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Assist. Prof. Bahar Y. Kara December 2003 Gerçek hayatta tehlikeli atık problemiyle ilgilenen ve amaçları birbiriyle çelişen birçok kuruluş vardır. Tehlikeli atık yönetimiyle ilgili tüm konulan, ilgili tüm kuruluşların probleme bakış açılarına göre inceledik. Tehlikeli atık yönetimi problemini, bertaraf yönteminin belirlenmesi, bertaraf tesisi yer seçimine karar verilmesi, atık akışının şekillendirilmesi ve ilgili kuruluşların gereksinimlerinden ortaya çıkan kısıtların karşılanması olarak tanımladık. Buna bağlı olarak toplam maliyeti en aza indiren matematiksel bir model geliştirdik. Modele aynı zamanda kanun ve yönetmelik gereksinimlerinden ortaya çıkan hava kirliliği kriterlerinin sağlanması için 'Gaussian plume' formülünü dahil etmeyi başardık. Ortaya çıkan modelin büyük ölçekli uygulaması için Türkiye'nin bölgelerini ele aldık.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A UNIFIED MODEL FOR HAZARDOUS WASTE MANAGEMENT PROBLEM: APPLICATION IN TURKEY Evren Emek M.S. in Industrial Engineering Supervisor: Assist. Prof. Bahar Y. Kara December 2003 In real life a number of institutions, typically with conflicting objectives, are affected from the hazardous waste management problem. We investigate all related issues in the hazardous waste management from each institution's perspective. We define the hazardous waste management problem as the combined decisions of selecting the disposal method, siting the selected disposal plant, deciding on the waste flow structure and satisfying any other criteria required by any of the interested institutions. We develop a new unified mathematical model. In order to satisfy law and legislation requirements the incorporation of the Gaussian plume model into our unified model is also accomplished. A large scale implementation into regions of Turkey is provided.