Using reinforcement learning for dynamic link sharing problems under signaling constants
Sinyalleşme kısıtlamaları altında dinamik link paylaşım problemlerinin güçlendirmeli öğrenme metoduyla çözülmesi
  1. Tez No: 139279
  2. Yazar: NURİ ÇELİK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NAİL AKAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Link Paylaşımı, Güçlendirmeli Öğrenme Metodu, Markov Karar Verme Süreçleri, Dinamik Kanal Paylaşımı, Dinamik Programlama. vı, Link Sharing, Reinforcement Learning, Markov Decision Processes, Dynamic Link Sharing, Dynamic Programming. IV
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
ÖZET SİNYALLEŞME KISITLAMALARI ALTINDA DİNAMİK LİNK PAYLAŞIMI PROBLEMLERİNİN GÜÇLENDİRMELİ ÖĞRENME METODUYLA ÇÖZÜLMESİ Nuri Çelik Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Assist. Prof. Dr. Nail Akar Mayıs 2003 Statik link paylaşım sistemlerinde, kullanıcılara, aktif olup olmadıklarına bakılmaksızın, linkin sabit bir bantgenişliği pay edilir. Öte yandan, kullanıcılara, linkin o andaki kullanım durumuna göre dinamik bir bantgenişliği verilmesine dinamik link paylaşımı denmektedir. Örneğin, dinamik link paylaşımının çoklu- ortam uygulamalarının hız uyarlama becerisiyle bir arada kullanılması, HFC ağlarında ve genişbant kablosuz ağlarda yeni bir hizmet niteliği (QoS) yapısı sağlamaktadır. Dinamik link paylaşımında, ayrılmış bantgenişliğinin çok sık değiştirilmesi, link paylaşım sisteminde mesaj yoğunluğuna ve işlemci gücü har canmasına neden olduğundan bir ölçeklenme sorununa yol açar. Diğer taraftan, uygulamaların hızları, bir kereye mahsus olarak en kötü şartlara göre ayarlanırsa, trafik yüküne bağlı olarak bantgenişliğinin önemli bir bölümü boşa harcanabilir. Bu yüzden, sinyalleşme oram ve bantgenişliğinin verimli kullanılması arasındaki ödünleşimi gözönüne alan optimal bir link paylaşım sistemine ihtiyaç vardır. Bu çalışmada, dinamik link paylaşımı için, sinyalleşme oranının bir kısıtlama olarak belirtildiği bir Markov karar verme yapısı önerilmektedir. Bu Markov karar verme probleminin çözümü için güçlendirmeli öğrenme metodu seçilmiştir.Sonuçlara göre, önerilen metod sinyalleşme oran kısıtlamalarını bozmadan, diğer buluşsallara (heuristic) göre daha yüksek bir bantgenişliği kullanım verimliliği göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT USING REINFORCEMENT LEARNING FOR DYNAMIC LINK SHARING PROBLEMS UNDER SIGNALING CONSTRAINTS Nuri Çelik M.S. in Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Assist. Prof. Dr. Nail Akar May 2003 In static link sharing system, users are assigned a fixed bandwidth share of the link capacity irrespective of whether these users are active or not. On the other hand, dynamic link sharing refers to the process of dynamically allocating band width to each active user based on the instantaneous utilization of the link. As an example, dynamic link sharing combined with rate adaptation capability of multimedia applications provides a novel quality of service (QoS) framework for HFC and broadband wireless networks. Frequent adjustment of the allocated bandwidth in dynamic link sharing, yields a scalability issue in the form of a sig nificant amount of message distribution and processing power (i.e. signaling) in the shared link system. On the other hand, if the rate of applications is adjusted once for the highest loaded traffic conditions, a significant amount of bandwidth may be wasted depending on the actual traffic load. There is then a need for an optimal dynamic link sharing system that takes into account the tradeoff between signaling scalability and bandwidth efficiency. In this work, we intro duce a Markov decision framework for the dynamic link sharing system, when the desired signaling rate is imposed as a constraint. Reinforcement learning mmethodology is adopted for the solution of this Markov decision problem, and the results demonstrate that the proposed method provides better bandwidth efficiency without violating the signaling rate requirement compared to other heuristics.