Analysis of variance reduction techniques in various systems
Varyans azaltma tekniklerinin çeşitli sistemler üzerinde analizi
  1. Tez No: 139280
  2. Yazar: SABRİ ÇELİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İHSAN SABUNCUOĞLU, YRD. DOÇ. DR. MEHMET MURAT FADILOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Benzetim, Varyans Azaltma Teknikleri, Veri Çıktı Analizi, Antithetic Variates, Latin Hypercube Sampling, Control Variates, Poststratified Sampling. iv, Simulation, Variance Reduction Techniques, Output Data Analysis, Antithetic Variates, Latin Hypercube Sampling, Control Variates, Poststratified Sampling. in
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
ÖZET VARYANS AZALTMA TEKNİKLERİNİN ÇEŞİTLİ SİSTEMLER ÜZERİNDE ANALİZİ Sabri ÇELİK Endüstri Mühendisliği, Yüksek Lisans Danışmanlar: Prof. Dr. İhsan SABUNCUOĞLU Yrd. Doç. Dr. M. Murat FADILOĞLU Ocak, 2003 Bu çalışmada dört farklı varyans azaltma tekniği ele alınmıştır: Antithetic Variates (AV), Latin Hypercube Sampling (LHS), Control Variates (CV), and Poststratified Sampling (PS). Bu teknikler tekli ve ikili gruplar halinde üç değişik sisteme uygulanmış ve tekniklerin sistemler durağan duruma ulaştıktan sonraki performansları incelenmiştir. Bu sistemler ise M/M/l kuyruk sistemi, seri üretim hattı, ve (s,S) Envanter modelinden oluşmaktadır. Sonuçlara göre, varyansta bir azalma ya da güven aralığında bir gelişme garanti edilememektedir. Tekniklerin tekli ya da ikili performansları tamamen sistemin yapısına ve özelliklerin bağlı bulunmaktadır. Bununla birlikte CV'nin PS, AV ve LHS' den daha iyi performans gösterdiği gözlenmiştir. Dolayısıyla sistemin verileriyle ilgilenmek yerine sistemin çıktılarından CV aracılığıyla daha fazla bilgi çıkarmaya çalışmak daha yararlıdır. Ama eğer bu işlem çok zor ise AV ya da LHS'de tercih edilebilir. Ayrıca CV ve PS'nin sistemin çıktılarını analiz etmesi gereken zaman benzetimin bilgisayar ortamında çalışmasıyla geçirilen zaman yanında ihmal edilebileceği için CV ve PS'yi mümkün olan bütün alternatifleriyle uygulayıp bunlar arasından en iyisini seçmek varyans azaltma konusunda en iyi strateji olabilmektedir. Son olarak tekniklerin ikili uygulamaları genel olarak tekli uygulamalardan daha iyi sonuç vermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ANALYSIS OF VARIANCE REDUCTION TECHNIQUES IN VARIOUS SYSTEMS Sabri ÇELİK M.S. in Industrial Engineering Advisors: Professor İhsan SABUNCUO?LU Assistant Professor M. Murat FADILO?LU January, 2003 In this thesis, we consider four different Variance Reduction Techniques (VRTs): Antithetic Variates (AV), Latin Hypercube Sampling (LHS), Control Variates (CV), and Poststratified Sampling (PS). These methods individually or in combination are applied to the steady state simulation of three well-studied systems. These systems are M/M/l Queuing System, a Serial Line Production System, and an (s,S) Inventory Policy. Our results indicate that there is no guarantee of a reduction in variance or an improvement in precision in estimates. The performance of VRTs totally depends on the system characteristics. Nevertheless, CV performs better than PS, AV and LHS on the average. Therefore, instead of altering the input part of the simulation, extracting more information by CV should be more effective. However, if any extra information about the system is not available, AV or LHS can be favored since they do not require additional knowledge about the system. Furthermore, since the analysis of output data through CV or PS requires a negligible time compared to the simulation run time, applying CV and PS at all possible cases and then selecting the best one can be the best strategy in the variance reduction. The use of the combination of methods provides more improvement on the average.