Joint topology design with routing and power control in ad hoc networks
Ad hoc ağlarda yönlendirme ve güç kontrolü ile bütünleşik topoloji dizaynı
- Tez No: 139285
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EZHAN KARAŞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Ad hoc ağlar, güç kontrolü, topoloji dizaynı, yönlendirme. vı, Ad hoc networks, power control, topology design, routing
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
ÖZET AD HOC AĞLARDA YÖNLENDİRME VE GÜÇ KONTROLÜ İLE BÜTÜNLEŞİK TOPOLOJİ DİZAYNI Aydoğan ÖNAL Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Ezhan Karaşan Eylül 2003 Ad hoc kablosuz iletişim ağlatında, yönlendirme ve güç kontrol yöntemleri kullanılarak topolojinin dizayn edilmesi bu tezde ele alınmıştır. Ad hoc ağlar çok çabuk değişen topoloji yapılan ile dikkat çekmektedirler. İyi bir topoloji dizaynı, kapasitenin etkili kullanımını, daha az karmaşık bir işletim yapışım ve daha az bir güç sarfiyatını bizlere sağlayabilmektedir. Biz bu tezde topoloji dizayn problemini bir tamsayılı doğrusal programlama modeli olarak ele aldık. Belirlenen kısıtları ve amaç fonksiyonunu göz önünde bulundurarak ve iki değişik güç yöntemi uygulayarak en uygun topolojiyi dizayn etmeye çalıştık. Bu güç kontrol yöntemleri Ortak Güç Kontrol yöntemi ve Uyarlanabilir Güç Kontrol yöntemleridir. Üç değişik amaç fonksiyonu kullanarak oluşturulan üç ayrı model, her bir güç kontrol yöntemi ile ayrı ayrı çalıştırılmıştır. Bu amaç fonksiyonları sırasıyla, olabildiğince fazla link kurmak, en kısa yolu kullanan bir yönlendirme politikası uygulamak ve en fazla trafik taşıyan link üzerindeki trafiği en aza indirerek diğer linkler üzerinde taşman trafiği dengelemektir. Her iki güç kontrol yöntemini bu üç ayrı model içinde kullanarak, aralarında bir performans karşılaştırması yapılmaya çalışılmıştır. Bu karşılaştırmalarda ölçütolarak bir uçtan bir uca taşınan en az bilgi miktarı, ağ içinde taşınan toplam bilgi miktarı, kurulan link sayısı ve harcanan toplam enerji miktarı kullanılmıştır. En sonunda yapılan karşılaştırmalar, her iki güç kontrol yönteminde de en uygun güç seviyeleri seçildiği taktirde aralarında performans ölçütleri halamından çok önemli farklılıklar olmadığım göstermiştir. Bu nedenle, ortak güç yöntemi, sağladığı basit yaklaşım sayesinde daha cazip bir kontrol yöntemi olarak karşımıza çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT JOINT TOPOLOGY DESIGN WITH ROUTING AND POWER CONTROL IN AD HOC NETWORKS Aydoğan ÖNAL M.S in Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Assist. Prof. Dr. Ezhan Karaşan September 2003 We discuss the problem of designing an ad hoc network topology by jointly using power control and routing. A well-designed topology in ad hoc networks provides several advantages: increasing the capacity, decreasing the complexity and reducing the power consumption. We formulate the topology design problem as an Integer Linear Programming (ILP) model. An optimal topology is designed subject to interference and connectivity constraints with three different objective functions and two power control approaches. Common transmit power (COMPOW) and the adaptive power (ADPOW) are the two different power control techniques used in this thesis. The objectives of the models that are used in the topology design are maximizing the number of established links, using shortest path routing strategy and minimizing the maximum traffic load over the most congested link by load balancing. Performance comparisons between two power control approaches with three different objectives in the topology design are achieved using numerical results on a sample network. Minimum end-to-end throughput, total throughput, total power consumption and the number of established links are used as the performance metrics. The numerical results show that selecting the optimal power for both power control approachesprovides similar performance results. Therefore, simplicity of the COMPOW makes it more attractive than ADPOW in the topology design.