Joint source channel decoding in the factor graph framework
Çarpan grafik yapısı içinde birleşik kaynak kanal kod çözümleme
- Tez No: 139289
- Danışmanlar: PROF. DR. ERDAL ARIKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Bilişim Kuramı, Birleşik Kaynak Kanal Kodçözümleme, Çarpan Grafik Yapısı, Toplam-Çarpım Algoritması, Düşük Yoğunluklu Eşitlik Denetleyici Kodlar. iv, Information Theory, Joint Source Channel Decoding, Factor Graph Framework, Sum-Product Algorithm, Low Density Parity Check Codes. iii
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
ÖZET ÇARPAN GRAFİK YAPISI İÇİNDE BİRLEŞİK KAYNAK KANAL KODÇÖZÜMLEME İnanç İnan Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Erdal Arıkan Eylül, 2003 Kanal kodçözümleme sırasında kaynak kodlanmış bilginin artık fazlalığının alıcıdaki bir birleşik kaynak kanal kodçözücüsü ile kullanılmasıyla ayrık karmaşık kodlayıcı ve kodçözücülü geleneksel sistemin başarımma erişilebileceği gibi geleneksel ayrık kodçözümlemeye göre önemli kodçözümleme kazançları sağlanabilir. Diğer yandan birleşik kaynak kanal kodçözümleme yaklaşımı ayırma tabanlı yaklaşımdan daha karmaşıktır, dolayısıyla birleşik tasarımın kazançlarını makul bir karmaşıklıkla meydana çıkarmak için yeni verimli yapılar gerektirmek tedir. Önerilen çarpan grafik yapısı toplam-çarpım algoritması gibi döngülü yöntemler kullanarak kaynak ve kanal kodçözümleme işlerine işlemsel verimli bir yol sağlar. Sabit ve değişken uzunluklu kaynak kodları ve düşük yoğunluklu eşitlik denetleyici kanal kodları kullanan sistemler için alternatif birleşik kaynak kanal kodçözümleme çarpan grafikleri elde edilmiştir. Döngülü yapılarına rağmen ben zetimlerde birleşik kaynak kanal kodçözümleme için önerilmiş çarpan grafikleri biri dışında umut verici başarım göstermişlerdir. Ayrıca, kaynak kodlanmış bilginin artık fazlalığının artmasının, kanal kodu oranının azalmasının ve öbek uzunluğunun artmasının birleşik kaynak kanal kodçözümleme başaranını iyileştirdiği deneylerle gösterilmiştir. Bu sonuçlar kay nak kodlayıcısı sıkıştırma oranı ve kanal kodlayıcısı kodlama oranı arasındaki ödünleşimi ortaya çıkarır. Birleşik kaynak kanal kodlamanm yüksek oranlı bir kanal koduyla kodlanmış artıklı bir veri için daha düşük oranlı bir kanal koduyla kodlanmış daha az artıklı bir veriden daha iyi çalışabileceği gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT JOINT SOURCE CHANNEL DECODING IN THE FACTOR GRAPH FRAMEWORK İnanç İnan M.S. in Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Prof. Dr. Erdal Ankan September, 2003 By exploiting the residual redundancy of the source coded data throughout channel decoding with a joint source channel decoder at the receiver, not only the performance of conventional system with separate complex encoders can be achieved with lower complexity encoding, but also significant gains of decod ing with respect to conventional separate decoding can be obtained. On the other hand, joint source channel decoding (JSCD) approach is more complex than separation-based approach, thus it calls for new efficient frameworks that expose gains of the joint design at a reasonable complexity. The proposed factor graph framework provides a computationally efficient way of combining source and channel decoding tasks using iterative methods such as the sum-product al gorithm. Alternative factor graphs for JSCD are obtained for the systems with fixed and variable length source codes and low density parity check (LDPC) chan nel codes. Although the proposed factor graphs have short and tight loops, JSCD with the sum-product algorithm show promising performance in simulations for all the factor graphs except one. Experiments done also show that JSCD performance is improved with increas ing residual redundancy of the source coded data, decreasing channel code rate, and increasing channel code blocklength. These results lead to the JSCD perfor mance trade-off between compression rate at the source encoder and channel code rate at the channel encoder. It is shown that JSCD may perform better decoding for redundant data coded with a higher rate channel code than less redundant data coded with a lower rate channel code.