Persistent currents in carbon nanotubes
Karbon nanotüplerde devamlı akımlar
  1. Tez No: 139288
  2. Yazar: SİNEM BİNİCİOĞLU ÇETİNER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. IGOR KULİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Karbon Nanotüpler, Aharonov-Bohm, Devamlı Akımlar, Kronig-Penney Modeli. iv, Carbon Nanotubes, Aharonov-Bohm Effect, Persistent Currents, Kronig-Penney Model. m
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
ÖZET KARBON NANOTÜPLERDE DEVAMLI AKIMLAR Sinem Binicioğlu Çetiner Fizik, Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Prof. Igor O. Kulik Eylül, 2003 Karbon nanotüpler fizikte son yıllardaki en önemli buluşlardan biridir. Kar bon nanotüpler, şaşırtıcı elektriksel ve mekaniksel özellikleriyle de büyük önem taşımaktadırlar. Bütün özellikleri araştırılmaktadır. Bu tezde, iki boyutlu bir sarmal potansiyel düşünülmüştür. Hamilton denklemi iki parçaya ayrıldıktan sonra problemin Kronig-Penney tipi olduğu görülmektedir. Bu tezde karbon nanotüplerdeki devamlıakımlar incelendi. Devamlıakımlar vektör potansiyel sebebiyle oluşmaktadır. Vektör potansiyel önceleri bir matematiksel araç olarak kullanıldıysa da Aharonov ve Bohm potan siyelin yüklü parçacıklar üzerindeki etkisini göstermiştir, ortamda manyetik alan olmamasına rağmen (Mesela manyetik alan selenoidin içine hapsedilmiştir).
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PERSISTENT CURRENTS IN CARBON NANOTUBES Sinem Binicioğlu Çetiner M.S. in Physics Supervisor: Prof. Dr. Igor O. Kulik September, 2003 Carbon nanotubes are one of the most important findings of physics in the recent years. They are of great interest because of their various electrical, and mechanical features. All the properties of the nanotubes are being investigated thoroughly. In my thesis, two dimensional helical potential is introduced. The problem takes the type of Kronig-Penney model when Hamiltonian is separated into two parts. I will investigate the persistent currents in helical nanotubes. Persistent currents are due to the external vector potential. Vector potential was first in troduced as a mathematical tool, later Aharonov and Bohm showed that vector potential has effect on charged particles even there is no magnetic field (i.e. field is confined into a solenoid).