Fixed order controller design via parametric methods
Parametrik yöntemle sabit mertebeden denetleyici tasarımı
- Tez No: 139312
- Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT ÖZGÜLER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Hermite-Biehler teoremi, Birinci-mertebeden denetleyi ciler, Kararlılık, Kararlı hale getirme, Bölgesel kutup atama, Yerel konveks yönler, Hermite-Biehler theorem, First-order controllers, Stability, Stabi lization, Regional pole placement, Local convex directions
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
ÖZET PARAMETRİK YÖNTEMLE SABİT MERTEBEDEN DENETLEYİCİ TASARIMI Karim Saadaoui Elektrik ve Electronik Mühendisliği Doktora Tez Yöneticisi: Prof. Dr. A. Bülent Özgüler Eylül 2003 Bu tezde, doğrusal, zamanla-değişmeyen, tek-giriş ve tek-çıkışh sistemleri kararlı hale getiren sabit mertebeden denetleyicilerin parametrizasyonu problemi ince lenmektedir. Hermite-Biehler teoreminin bir genellemesi kullanılarak, doğrusal, zamanla-değişmeyen sistemleri kararhlaştıran sabit kazançların belirlenmesi için yeni bir algoritma geliştirilmiştir. Bu algoritma rasyonel bir fonksiyonun gerçek bir pohnomun köklerindeki değerlerinin işaret dizgesinin testine dayanmaktadır. Bu sabit kazanç algoritmasını üç yardımcı sisteme uygulayarak, verilen bir sistemi kararlı hale getiren birinci mertebeden denetleyiciler kümesi hesaplan abilir. Önerilen yöntem sürekli-zaman ve kesikli-zaman sistemlerine olduğu gibi parametreleri bir aralıkta değer alabilen belirsiz sistemler kümesine de uygu lanabilir. Önerilen yöntemin herhangi bir mertebeden denetleyicilerin hesaplan masına genellemesi de verilmiştir. Daha sonra, bir kapalı-çevrim sisteminde iste nilen kutup atamayı elde edebilen tüm birinci mertebeden denetleyicilerin hesa planması problemi çözülmüştür. Bu amaçla verilen algoritma Hermite-Biehler teoreminin kompleks katsayılı polinomlara bir genellemesine dayanmaktadır. Son olarak, yerel konveks yönler kavramı incelenmektedir. Verilen bir polinomun başka bir Hurwitz-kararh polinomun konveks yönü olması için bir gerek ve yeter koşul verilmiştir. Bu koşul, Rantzer'in global konveks yön için verdiği koşulun vıvıı bir genellemesi olarak düşünülebilir. Verilen koşul, çeşitli Hurwitz-kararh poli- nom kümeleri için konveks yönler bulmakta kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT FIXED ORDER CONTROLLER DESIGN VIA PARAMETRIC METHODS Karim Saadaoui Ph.D. in Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Prof. Dr. A. Bülent Özgüler September 2003 In this thesis, the problem of parameterizing stabilizing fixed-order controllers for linear time-invariant single-input single-output systems is studied. Using a generalization of the Hermite-Biehler theorem, a new algorithm is given for the determination of stabilizing gains for linear time-invariant systems. This algo rithm requires a test of the sign pattern of a rational function at the real roots of a polynomial. By applying this constant gain stabilization algorithm to three sub sidiary plants, the set of all stabilizing first-order controllers can be determined. The method given is applicable to both continuous and discrete time systems. It is also applicable to plants with interval type uncertainty. Generalization of this method to high-order controller is outlined. The problem of determining all stabilizing first-order controllers that places the poles of the closed-loop sys tem in a desired stability region is then solved. The algorithm given relies on a generalization of the Hermite-Biehler theorem to polynomials with complex co efficients. Finally, the concept of local convex directions is studied. A necessary and sufficient condition for a polynomial to be a local convex direction of an other Hurwitz stable polynomial is derived. The condition given constitutes a generalization of Rantzer's phase growth condition for global convex directions. It is used to determine convex directions for certain subsets of Hurwitz stable polynomials. IV